Basisschool in Europakwartier, Almere Poort van startDe Kleine Wereld als multiculti ontmoetingsplek

07 januari 2009 08:00

ALMERE - In de nieuwe wijk Europakwartier in Almere Poort gaat op 5 januari 2009 basisschool De Kleine Wereld van start. Directeur Jo Koot: "Ik verwacht een grote toeloop na deze opening."


"De Kleine Wereld is al weer de zestiende basisschool van Stichting Prisma", zegt Koot. "We zijn een oecumenische school. Dit betekent dat we ruimte bieden aan kinderen met een protestants, katholieke of andere geloofsovertuiging. Wij werken vanuit de christelijke identiteit, maar," voegt de directeur er aan toe, "het is een multiculturele ontmoetingsschool. Leerlingen van allerlei religies of zonder levensbeschouwelijke achtergrond zijn van harte welkom."

Daltononderwijs

"We werken volgend de drie Daltonprincipes: zelfstandigheid, vrijheid en samenwerken", zegt Koot. "De kinderen kunnen werken aan een zelfstandige werkhouding. Zij leren verantwoordelijk te zijn voor hun omgeving, de omgang met elkaar en hun werk."
De vrijheid in het Daltononderwijs is kenmerkend. Koot licht toe: "De taak wordt zó gegeven, dat deze de leerlingen verplicht tot werken, maar ze vrijlaat in de aanpak en de wijze van verwerking." Leren samenwerken komt ook aan bod in De Kleine Wereld. "Een leerling helpt een ander bijvoorbeeld. Of werkt samen met een maatje, want samen weet je meer. Hierin wordt regelmatig gewisseld, zo leer je met alle kinderen samen te werken."
In balans

De school houdt de leerlingen nauwlettend in de gaten door regelmatig de vorderingen te toetsen en vast te leggen. "We willen 'alles uit het kind halen wat er in zit', dat is ons devies", zegt de directeur. "Bovendien begeleiden we onze leerlingen goed. Een voorbeeld hiervan is motorische remedial teaching. Een goede motorische ontwikkeling betekent dat je in balans bent, dat is een voorwaarde voor de rest van je schoolcarrière."
Voor meer informatie: www.de-kleine-wereld.nl of 06-34926351.