Basisschool Polderhof gaat online lesgeven

18 maart 2020 00:00

Door Robert Mienstra

HAVEN – Ouders zijn over het algemeen heel flexibel, denken mee en houden hun kinderen thuis", zegt Karin Draisma, directeur van basisschool De Polderhof in Haven. "Op dit moment hebben we maar één kind in school. Verder zitten we volop in de voorbereiding om digitaal les te gaan geven. Dit geldt natuurlijk voor alle scholen."

"We gaan nu digitaal een flinke stap maken om de lessen digitaal aan te bieden", zegt Draisma. "Allerlei instellingen en educatieve uitgeverijen werken hier volop aan mee en stellen software voor de kinderen thuis beschikbaar die ze normaal alleen op school kunnen gebruiken. Daarbij is het belangrijk dat alle ouders ingelogd zijn op ons communicatiemiddel 'Social Schools'. Het was een klus om iedereen te bereiken. Ook kinderen kunnen nu een inlogcode krijgen voor hun digitale huiswerk. Via dat systeem kunnen de kinderen ook direct vragen stellen aan de leerkrachten via een soort chat."

Stap vooruit

De leraren kunnen vanuit huis de kinderen bedienen. "We proberen zo min mogelijk op school te zijn, maar kinderen van ouders met vitale beroepen die toch naar school komen vangen we op", zegt Draisma.

Morgen (woensdag) zijn de lespakketten klaar en gaat de Polderhof digitaal lesgeven. "We kiezen er niet voor om alle lessen te kopiëren. Nu blijkt hoe belangrijk het is voor het onderwijs om in ICT te investeren. De overheid moet daar ook zijn verantwoording in nemen. Het klinkt raar, maar door deze crisis doet digitaal onderwijs een grote stap vooruit. Als dit goed lukt, zou het zomaar een steun in de rug kunnen zijn om het lerarentekort tegen te gaan."

Lenen

De vraag is wel of alle ouders de beschikking hebben over digitale hardware. "Als dat niet het geval is, zou onderzocht moeten worden of we, samen met andere partijen, daarin ouders tegemoet kunnen komen", stelt Draisma, "bijvoorbeeld door een laptop van school te lenen."

Draisma is blij met de saamhorigheid die in het lerarenteam en met de ouders is ontstaan. "We worden inventiever. Het klinkt gek in deze situatie, maar er lijken ook positieve ontwikkelingen voor het onderwijs te komen. Zeker die samenhorigheid met ouders en het denken in kansen en mogelijkheden door het lerarenteam is mooi."

(Foto: aangeleverd)