Bekroond na solotentoonstelling bij De PaviljoensBarbara Visser winnaar Heinekenprijs voor Kunst

08 oktober 2008 07:00

ALMERE - Barbara Visser heeft donderdagavond 2 oktober de Heinekenprijs voor de Kunst in ontvangst genomen tijdens de bijzondere zitting van de Koninklijke Nederlandse Akademie van Wetenschappen in de Beurs van Berlage. Visser is de tweede kunstenaar die bekroond is na een solotentoonstelling bij Museum De Paviljoens.


Barbara Visser ontving deze prestigieuze prijs uit de handen van kroonprins Willem Alexander voor haar foto- en videowerk. De jury oordeelde dat het oeuvre van Visser opvalt door een rijke verscheidenheid aan thema's en verschijningsvormen waar elke keer haar eigen signatuur in naar voren komt. Als prijs kreeg ze 50.000 euro. De Heinekenprijzen worden elke twee jaar aan vijf internationaal gerenommeerde wetenschappers en een zeer getalenteerde Nederlandse beeldend kunstenaar uitgereikt.

Tweede bekroning

In 2006 had Visser haar eerste overzichtstentoonstelling in Nederland bij museum De Paviljoens. Ze heeft aan de Gerrit Rietveld Academie in Amsterdam, Cooper Union University in New York en de Jan van Eyck Academie in Maastricht gestudeerd.
Dit is de tweede keer dat een kunstenaar na een solotentoonstelling bij Museum De Paviljoens binnen een jaar bekroond wordt met de Heinekenprijs. In 2006 was dit namelijk Job Koelewijn met de tentoonstelling People can only deal with the fantasy when they are ready for it: 1992 - 2004 bij Museum De Paviljoens.