Belastingadviseur bevlogen van TaekwondoFred Buitenhuis loodst Taekwondo Vereniging Almere naar de top

11 februari 2009 08:00

RANDSTAD - De vergelijking met Foppe de Haan dient zich ogenblikkelijk aan bij Fred Buitenhuis: net zulk grijs haar, net zo sympathiek en minstens net zo bezeten van zijn sport. Taekwondo, in dit geval. De belastingadviseur loodste de Taekwondo Vereniging Almere (TVA) naar de nationale top. Vorig weekend werden vijf medailles gehaald.


"Vergeet niet dat Taekwondo een Olympische sport is", grijnst Buitenhuis daags na de wedstrijd. "Het is fantastisch dat deze Almeerders komen bovendrijven. Ze hebben een fantastische indruk achtergelaten bij de bondscoach, want ze zijn uitgenodigd om deel te nemen aan de selectietraining op Papendal."
In het dagelijks leven is Fred Buitenhuis belastingadviseur. Dat lijkt in schril contrast te staan met Taekwondo. Buitenhuis is het daar niet mee eens. "Het is echt een uitlaatklep voor mij. Als ik met mijn sport bezig ben, kan ik het werk volledig vergeten. Juist daardoor kan ik mij ook weer honderd procent op mijn werk storten."
Buitenhuis begon in 1979 met de TVA. Daarnaast was hij jarenlang internationaal scheidsrechter en vervult hij bij de Europese Taekwondobond een bestuursfunctie. "Ik let op de cijfertjes, maar dat zal geen verrassing zijn."
Volgens Buitenhuis zijn er in Almere veel talenten. "Ik ben een echte coach die op details let. Dat heb ik overgehouden uit mijn periode als scheidsrechter. Ik zie ook bij andere sporten of een coach het in zijn vingers heeft. Marco van Basten heeft het nog niet, die schenkt zijn spelers geen vertrouwen door veel te wisselen. Louis van Gaal wel is wel een echte coach en Johan Cruyff is een grootheid die ervoor durft te kiezen om talent te laten ontplooien."
Ook bij de TVA is talent. "Of het ook wereldkampioenen worden, kan ik nog niet zeggen. Dat hangt van details af. Eerst maar eens naar de Europese top. We kijken nu uit naar het Open Nederlands Kampioenschap in Eindhoven waaraan van over de hele wereld ongeveer veertig landen hun sterkste deelnemers zullen afvaardigen. Daarna volgen de Open Duitse, Open Belgische, Open Oostenrijkse, allen A-toernooien die door veel landen worden bezocht als voorbereiding op het aankomend wereldkampioenschap te Kopenhagen."