Berging Short Stirling afgerond

12 oktober 2020 10:30

ALMERE - De werkzaamheden rond de berging van de Short Stirling BK716 uit het Markermeer zijn afgerond. De partners in deze berging zijn tevreden over het tot nu toe behaalde resultaat; het vliegtuig is officieel geïdentificeerd als de BK716 en er zijn stoffelijke resten gevonden.

De gevonden wrakdelen worden door de Bergingsdienst van de Koninklijke Luchtmacht meegenomen naar de basis in Woensdrecht. De stoffelijke resten, eventuele uitrustingsstukken en persoonlijke bezittingen van de bemanning worden door de Bergings- en Identificatiedienst van de Koninklijke Landmacht (BIDKL) naar hun laboratorium in Soesterberg meegenomen voor verder onderzoek. De resultaten van dit onderzoek zullen worden overhandigd aan het Britse Ministerie van Defensie.

"We zijn zeer verheugd met de resultaten die het team van Defensie en Leemans Speciaalwerken hebben geboekt," zegt wethouder Hilde van Garderen. "We hebben zeven families in ieder geval kunnen vertellen waar het vliegtuig waar hun familieleden in zaten, terecht is gekomen. Nu hopen we dat de BIDKL na ruim 75 jaar definitief uitsluitsel kan geven of hun familielid ook echt gevonden is."

Geen gemakkelijke berging

Ook aannemer Leemans Speciaalwerken kijkt tevreden terug: "Projectleider Willem Giesberts. "Het was geen gemakkelijke berging maar wel een met een heel mooi resultaat. Het doel van gemeente Almere was: Het bergen van stoffelijke resten en eerbetoon aan de gevallenen. Dankzij het team bestaande uit 18 zeer gemotiveerde specialisten uit verschillende disciplines van de Koninklijke Luchtmacht, de Koninklijke Landmacht en Leemans Speciaalwerken is dit doel bereikt. Het was een zeer hecht team waarin de sfeer en de samenwerking bijzonder goed was."

Op het Markermeer werd de afgelopen weken gezocht naar de Short Stirling. (Archieffoto: Fred Rotgans)