Berging Short Stirling begonnen

31 augustus 2020 09:50

ALMERE - "Het zijn onze collega's die we een waardig afscheid gunnen. Iedereen die de komende vijf weken meehelpt om de Short Stirling te bergen, beseft dat."

Marjoor Bart Aalberts van de Koninklijke Luchtmacht was duidelijk geëmotioneerd bij de start van de berging van de Short Stirling BK716, de Engelse bommenwerper die in de Tweede Wereldoorlog boven het Markermeer werd neergeschoten. In het toestel, op een steenworp afstand van gemaal Blocq van Kuffeler, zitten hoogstwaarschijnlijk ook de stoffelijke resten van de vliegers.

De berging is maandag van start gegaan en duurt ongeveer vier à vijf weken, afhankelijk van de weersomstandigheden en ontwikkelingen rondom het coronavirus. De berging maakt deel uit van het Nationaal Programma berging vliegtuigwrakken en wordt uitgevoerd door het ministerie van Defensie met assistentie van het gespecialiseerde aannemersbedrijf Leemans Speciaalwerken. Het ministerie van Binnenlandse Zaken en Koninkrijksrelaties (BZK) en de Vereniging van Nederlandse gemeenten (VNG) ondersteunen de gemeente bij de berging met geld en advies. De gemeente voert de berging in samenwerking met de Provincie Flevoland uit.

Historisch besef

De gemeente Almere gaat de berging gebruiken om het historisch besef te benadrukken, zei wethouder Hilde van Garderen. "Almere bestond nog niet toen dit toestel neerstortte, maar het maakt wel deel uit van onze geschiedenis." Daarom zal in het Bos der Onverzettelijken een monument komen ter nagedachtenis van de bemanning en wordt een educatief programma opgesteld. In opdracht van de provincie Flevoland wordt een documentaire gemaakt over de opgraving van de Short Stirling.

Lees een eerder interview met majoor Bart Aalberts hier

Wethouder Hilde van Garderen (rechts) was vanmorgen bij de afvaart van de graafmachine naar de plek waar de Short Stirling is neergestort. (Foto: Almere DEZE WEEK)