Beslissing over Voetnoot valt in eerste kwartaal

18 december 2020 09:00

Door Marcel Beijer

ALMERE – Of cultureel centrum de Voetnoot onder de slopershamer gaat, wordt waarschijnlijk pas duidelijk in het eerste kwartaal van 2021. Dat werd donderdagavond duidelijk tijdens de laatste Politieke Markt van dit jaar.

Zoals bekend wil hogeschool Windesheim op de plek van de Voetnoot, pal naast het stadhuis, haar nieuwe hoofdgebouw realiseren. Dit maakt deel uit van een plan om het centrum van Stad als campusterrein in te richten. De gemeenteraad heeft gevraagd om – naast de Voetnoot-optie – nog een tweede mogelijke locatie voor Windesheim door te laten rekenen. Veeningen zegde dat vorige week al toe maar gaf aan pas in februari met een uitgewerkt voorstel te kunnen komen. Zolang de wethouder nog aan het rekenen is, vond een groot deel van de gemeenteraad het te vroeg om nu al een beslissing te nemen over sloop of behoud van de Voetnoot.

Studentenwoningen

De universiteiten – die bij het campusplan zijn betrokken – willen graag een compleet campusterrein in Almere zien, en niet alleen woningen bouwen. Daarom doen zij het liefst zaken met corporatie DUWO, die veel expertise heeft op dit gebied. Een aantal partijen in de raad wil echter dat ook Almeerse corporaties een deel van die woningen mogen bouwen. Veeningen zette daar wel een kanttekening bij. "DUWO wil graag alle 1500 woningen bouwen: juist die grote hoeveelheid zorgt ervoor dat zij rendabel kunnen bouwen", zei Veeningen. Toch gaf zij aan al met woningbouwvereniging GoedeStede om tafel te hebben gezeten over eventuele samenwerking met DUWO. "Dat kan bijvoorbeeld handig zijn als studenten na hun studie de woning op het campusterrein moeten verlaten en in Almere willen doorstromen naar een jongerenwoning."

Nog meer Almeerse corporaties bij de bouw te betrekken is volgens de wethouder niet aannemelijk. "Dan wordt het aantal voor DUWO te klein en bestaat de kans dat ze afhaken. Ik heb er wel rekening mee te houden dat de universiteiten voor de expertise van DUWO kiezen."

De toekomst van gebouw De Voetnoot is nog ongewis. (Foto: Fred Rotgans)