Betere Buurtprijzen Ymere voor Wierden en BouwmeesterbuurtBuurtatelier Kimwierde in de prijzen

26 november 2008 08:00

ALMERE - Investeren in leefbare buurten vindt woningcorporatie Ymere belangrijk. Daarom stelde de corporatie vorig jaar de Betere Buurtprijs in. Net als in Amsterdam werden in Almere huurders gevraagd om plannen in te dienen voor verbetering van hun eigen buurt. Ongeveer vijftig plannen dienden buurtbewoners in en vier daarvan dongen afgelopen zaterdag mee om komend jaar uitgevoerd te worden. De eerste prijs ging naar het Buurtatelier voor bewoners van de Kimwierde in Almere Haven. De Bouwmeesterbuurt in Buiten kreeg de publieksprijs.


De woningcorporatie Ymere organiseerde zaterdag in de Brede School Het Meesterwerk een feestelijke bijeenkomst voor al haar huurders. Centraal stond de verkiezing van de Betere Buurtprijzen 2008. Het plan voor een Buurtatelier voor bewoners van de Kimwierde ging er zaterdagmiddag met de eerste prijs vandoor. In het pand aan de Kimwierde 88 wordt een buurtatelier ingericht waar bewoners van de wijk zelf een atelier gaan runnen waar mensen 'allerlei ambachtsactiviteiten kunnen ondernemen'. Bijvoorbeeld naaien, modeontwerpen en mozaïeken. De mensen helpen elkaar en leren van elkaar, doen werkervaring op en komen buiten de deur. Het is vooral bedoeld voor alleenstaande ouders, herintreders, gepensioneerden, mensen met een uitkering en/of een lichte beperking.

Aanstekelijk enthousiasme
"Het enthousiasme van de bewoners in de Kimwierde is aanstekelijk", zegt Berthilde Lammertink van Ymere. De jury roemde het Buurtatelier-project uit de Wierden omdat het bijdraagt aan een goed gevoel in de buurt. "Allochtonen en autochtonen komen samen met dit project. Vrouwen van verschillende culturen ontmoeten elkaar. De saamhorigheid versterkt hierdoor." Het plan leeft al in de wijk. Na een voorzichtige start kunnen de initiatiefnemers dankzij deze prijs vol enthousiasme verder.
Huurders van Ymere lieten zaterdagmiddag ook hun stem horen. Zij kozen de winnaar van de publieksprijs: het project Handige Handen in de Bouwmeesterbuurt in Almere Buiten. Dit plan brengt vraag en aanbod van de meest uiteenlopende klussen in en om huis samen, voor en door bewoners van de Bouwmeesterbuurt.
Met behulp van Ymere gaan de winnaars komend jaar hun plan realiseren. "Huurders die goede ideeën hebben, krijgen in 2009 een nieuwe kans om hun buurtplan uit te voeren", zegt Berthilde Lammertink van de woningcorporatie.
Goed plan, een buurtplan? Of helemaal niet? Reageer op de stelling: 'Ik wil ook een klusproject in mijn wijk!' via de website www.almeredezeweek.nl of mail naar de redactie: redactie@almeredezeweek.nl.