Bewoner Staatsliedenbuurt gewond bij demonstratie Rechts in Verzet

15 mei 2020 13:45

STAATSLIEDENBUURT - Bij de demonstratie van Rechts in Verzet (RIV) bij de moskee in de Staasliedenbuurt is een bewoner gewond geraakt. De actiegroep - met drie mensen aanwezig - demonstreerde tegen het hardop laten horen van de Azan, een gebedsoproep.

Boze buurtbewoners, die niet gediend waren van de demonstratie, probeerden een protestbord kapot te maken. Volgens een ooggetuige riep een vrouw tegen een man 'snij dat doek door' waarop de man een puntig voorwerp tevoorschijn haalde dat op een mes leek. Daarop duwde een demonstrant de mannelijke bewoner omver, die daarop ongelukkig ten val kwam. De man is door een ambulance afgevoerd. De demonstranten riepen leuzen als 'geen moskee in onze straat' en 'geen jihad in onze straat'. Tijdens de demonstratie ontstonden discussies tussen bewoners. Een deel steunde de demonstratie 'omdat ze parkeeroverlast' van de moskee hadden. Een ander deel reageerde emotioneel tegen de demonstratie. "Hoe durven ze het over 'onze straat' te hebben", zei een buurtbewoner. "Zij wonen hier helemaal niet. Ze komen van buiten Almere. Dit soort nazi's hoort niet in Almere."

De politie was in groten getale aanwezig, net als handhaving. Ook werden twee agenten te paard ingezet om de rust te bewaren. Bij de demonstratie hadden veel gelovigen zich voor de moskee verzameld. Buiten de moskee werd door een groep van 40 gelovigen gebeden. Na de demonstratie deelde het bestuur van de moskee bloemen uit aan de buurtbewoners en riep daarbij op tot respect en dialoog.

Raadslid Hassan Buyatui was bij de demonstratie aanwezig en maakte dit filmpje.

Een demonstrant zet een protestbord neer. (Foto: Almere DEZE WEEK)

Het opstootje ontstaat. (Foto: Almere DEZE WEEK)

Politie ontfermt zich over het slachtoffer. (Foto: Almere DEZE WEEK)