Bewoners Waterwijk boos over kap groenstrook

29 april 2020 00:00

Door Robert Mienstra

WATERWIJK - Langs de busbaan ter hoogte van de Sarsvenstraat in Waterwijk wordt de groenstrook gekapt. Bewoners van Waterwijk zijn daar boos over. De oorspronkelijke groenstrook had een rijke begroeiing waar vogels, vlinders en insecten zich thuis voelden, stellen de bewoners. Nu is het een kale bedoening achter de tuinen geworden. Bewoners hebben in de bomen brieven opgehangen met de oproep ze te sparen.

Tijdens de werkzaamheden spraken de bewoners de opzichter aan, die hen verzekerde, dat alles dikker dan 10 cm zou blijven staan. Gisteren is men zonder verdere waarschuwing begonnen met het verwijderen van ook deze grote struiken, melden de bewoners. "In het laatste en mooiste exemplaar achter mijn tuin, waarin duiven zitten, vinken, kauwen en merels en soms zelfs een specht, hebben we in een laatste poging nog uitstel of afstel te bewerkstelligen wat noodkreten opgehangen", meldt bewoner Mario Juch, "maar ik vrees dat deze prachtige en nuttige struik morgen ook aan de zinloze vernietigingsdrang ten offer zal vallen."

Bus

Het argument voor het kappen is volgens de bewoners de veiligheid van de buschauffeurs. "Maar de kruispunten zijn al lang geleden overzichtelijk gemaakt", stelt Juch, "en van plotseling overstekende kinderen was-en-is bij dit deel van het bustraject al helemaal geen sprake  De loshangende tak van deze laatste gezonde struik is door een graafmachine veroorzaakt. Niet door de staat waarin de boom/struik verkeerde."

De bewoners hopen dat met hun brievenactie de laatste bomen en struiken gespaard blijven.

De 'brievenboom' in Waterwijk. (Foto: aangeleverd)