Bezoek uit Marokko voor Droomhuis Almere

29 februari 2012 06:00

TUSSEN DE VAARTEN - Mevrouw Kaouachi Samiya uit Marokko bracht vorige week een bezoek aan het Droomhuis Almere dat momenteel wordt gebouwd aan de Thérèse Schwartzestraat.


Mevrouw Samiya is arts in Oujda, een plaats in het arme noordoosten van Marokko. Zij heeft daar verschillende sociale projecten van de grond getild: een oogheelkundige kliniek, een werkplaats voor orthopedische hulpmiddelen èn een dagverblijf voor kinderen met een verstandelijke beperking. Woonvoorzieningen voor mensen met een beperking zijn niet gangbaar in Marokko. Toch is mevrouw Samiya ook in Marokko bezig met een ontwikkeling in die richting.
Het Droomhuis Almere is een woon- en zorghuis voor kinderen en jongeren met een verstandelijke beperking. Het huis staat voor iedereen open, maar er is volop ruimte om rekening te houden met wensen die samenhangen met een islamitische levenswijze.
Zij was zeer te spreken over de formule van Het Droomhuis: alle ruimte om als kleine gemeenschap te leven en daarnaast ook voldoende privacy. De mogelijkheid om een aparte mannen- en vrouwengroepen te huisvesten sloot volgens haar goed aan bij de wensen van veel traditionele islamitische gezinnen. Volgens mevrouw Samiya verdient Het Droomhuis navolging. Niet in de laatste plaats in Marokko zelf. Dat Het Droomhuis ook open staat voor niet islamitische mensen juicht zij toe: “Het gaat niet om het verschil tussen mensen, maar juist om wat mensen verbindt.”
De oplevering van Het Droomhuis is gepland voor juni 2012. De eerste bewoners nemen in juli van dit jaar hun intrek.