Bijzondere foto's in Cultuurspoor NieuwlandLink tussen Almere en de jaren vijftig

03 september 2008 07:00

ALMERE - Twee bijzondere primeurs voor Almere in één vorige week woensdag: de opening van het nieuwste museum van Almere én de opening van de foto-expositie 'Marilyn in Almere' van de Almeerse fotografe Mona Alikhah. Het voormalig NS-loket van Muziekwijk, Cultuurspoor Nieuwland, trok meteen bij opening al heel wat geïnteresseerden.


Binnen twee maanden is op initiatief van de groep 'Almere 2018 Culturele Hoofdstad' het stationsloket omgetoverd tot expositieruimte en mini-museum. Aan Mona Alikhah de eer om daar de allereerste tentoonstelling te houden. Een interview met de fotografe over haar project en Almere.

Hoe kom je aan het idee voor 'Marilyn in Almere'?

Mijn vader vertelde mij veel over Marilyn Monroe. Hij zei altijd dat er nooit meer iemand zou zijn als Marilyn. Het was altijd een droom om daar iets mee te doen. Een tijd geleden kwam ik steeds die beroemde slogan 'Het kan in Almere' tegen. Ik dacht: misschien kan ik zo mijn droom wel laten uitkomen... Ik maak een link tussen Almere en de jaren vijftig (toen Almere helemaal niet bestond) en dan ga ik de kracht en uitstraling van Marilyn koppelen aan deze stad.
Aan de andere kant miste ik ook een boek waarin Almere op een aantrekkelijke manier gepresenteerd wordt.
Waarom heb je juist voor Marilyn gekozen en niet een andere ster?

Omdat ik met haar stijl en verhaal ben opgegroeid. Soms denk ik dat ik in haar tijd leefde. En ik ben een grote fan natuurlijk!
Wat voor link heeft Marilyn met Almere?

Zij is het symbool van de jaren vijftig. Iedereen weet hoe zij was, met haar mysterieuze schoonheid, haar charme, haar sex-appeal en charisma en haar bijzondere uitstraling. Deze kenmerken komen ook tot uiting in het Almere van nu.
Op welke locaties heb je Marilyn gefotografeerd?

De blowboot, DooWorld, de Eilandenbuurt en bij aantal kunstwerken in Almere. Maar ook bij het kasteel en de Garden of Love & Fire.
Het project 'Marilyn in Almere' wordt gesubsidieerd door de gemeente Almere, Almere DEZE WEEK en Almere 2018. Nog tot 15 november zijn de foto's bij Cultuurspoor Nieuwland te bezichtigen. Daarna verhuizen de foto's naar een andere locatie.