Bikers in Buiten actief

01 oktober 2008 07:00

ALMERE - "Sinds een week of twee zijn wij bikers actief in Almere Buiten", zegt agent Sebastiaan Gerritsma. Politie op de fiets is al een vertrouwd beeld in Almere, maar in Buiten is het bike-team nieuw.


Gerritsma fietst samen met collega Marco van der Kruit door Buitenmere en de wijken van Almere Buiten. Deze nieuwe vorm van surveillance is vanaf 2004 in heel Almere ingevoerd. Bikers of bike-teams zijn politie-agenten op speciale All Terrain Bikes (ATB). "Het is een degelijke fiets, aangepast aan onze wensen. Zo hebben we een fietstas met onder meer een EHBO-kit en zijn de banden geschikt voor de stad."
Duidelijk herkenbaar in sportieve uniformen rijden Gerritsma en Van der Kruit door Buiten. Gerritsma: "We dragen speciale kleding: de stof ademt en de broek blijft niet achter de tandwielen haken."

Voordelen

Zonder problemen kunnen bikers hindernissen, zoals trappen en drempels nemen. Smalle doorgangen, afzettingen, obstakels in het verkeer vormen geen probleem voor de snelle en wendbare fietsers. "De ATB gebruiken we niet alleen als fiets gebruikt maar ook als afschermmiddel, bijvoorbeeld als we plotseling een weg of fietspad af moeten zetten omdat er een botsing heeft plaatsgevonden." De fiets is bovendien geruisloos. "Dat is voor patrouilleren 's nachts in de woonwijk wel handig."
Begrip kweken

Ondanks dat de winkeliersvereniging in Almere Buiten heel positief reageerde op hun aanwezigheid, is er nog wel wat terrein te winnen bij het winkelende publiek. "'Je mag hier niet fietsen!' is een veel gemaakte opmerking. Maar wij opereren zó, dat niemand hinder van ons ondervindt. We proberen wat meer begrip te kweken. Ons zien fietsen werkt natuurlijk preventief." Tasjesdieven zullen zich wellicht bedenken als ze de agenten op de ATB tegenkomen.
"Almeerders spreken ons sneller aan, omdat we op de fiets zitten. Mocht iemand iets verdachts hebben gezien, dan kammen we binnen een paar minuten het hele centrum uit." In weer en wind. "Straks in de winter zijn wij er ook." Verkouden is Gerritsma nog niet geworden.