Binnenbos verbetert klimaat in Basisschool Universum

24 april 2021 11:00

Door Robert Mienstra

NOBELHORST – Het klimaat in basisschool Het Universum moet gaan verbeteren door een binnenbos. Alle kinderen van de groepen vijf hebben een plant in de klas gekregen die ze zelf verzorgen. "De kinderen worden zich zo beter bewust van groen en natuur. Ze gaan ook zelf meten of het CO2-gehalte in de lokalen verminderd door het binnenbos. Dit alles met het motto 'groen moet je doen' ", vertelt directeur Yvonne Penne.

De leerlingen van het Universum in Nobelhorst staan er niet allen voor om het binnenbos te onderhouden en te laten groeien. Op verschillende plekken in school bieden leerlingen van de afdeling Groen van van praktijkschool ProAlmere de helpende hand. Samen met de Universumleerlingen worden van volgroeide planten gestekt en in potjes gedaan. Op iedere pot komt de naam van de leerling. "Die moet zijn eigen planten verzorgen", legt Penne uit.

Binnenboswachter

Het binnenbos in het Universum staat niet op zichzelf. Het project gaat uitgerold worden naar meerdere scholen zoals het Avontuur, Digitalis en de Klaverweide. Daartoe zitten de scholen in een duurzaamheidsgroep. De leerkrachten hebben een cursus voor binnenboswachter bij het IVN gedaan. Zo kunnen ze de bijbehorende lessen geven. Inmiddels hebben de leerlingen een muurkrant gemaakt met informatie en verzorgingsadvies over hun eigen plant.

IVN

Het project is opgezet in samenwerking met het IVN. Planten verbeteren de luchtkwaliteit, de leerprestaties en de waardering van leerlingen voor het leslokaal, stelt het IVN. Niet onbelangrijk, omdat kinderen gemiddeld 40% van hun tijd in een klaslokaal doorbrengen. In een binnenbos staat het leslokaal vol met gifvrije, biologisch gekweekte kamerplanten. Het binnenbosplan is speciaal ontwikkeld voor groep 5-6 van het basisonderwijs. Er is een plantenwand met persoonlijke planten van leerlingen en een echte junglehoek achterin de klas. De leerlingen planten het bos zelf aan, verzorgen de planten en leren stekjes op te kweken. Zo maken ze stek voor stek de school groener.

Onderzoek

Leerlingen doen samen met de leerkracht en de IVN binnenboswachter met CO2-metingen onderzoek naar het effect van de planten op de luchtkwaliteit. Met een toegankelijk lespakket helpt IVN leerkrachten het binnenbos op een leuke manier in te blijven zetten bij lessen die aansluiten bij diverse kerndoelen.

Samen met ProALmere-leerlingen worden stekjes gemaakt van bestaande planten. (Foto: Almere DEZE WEEK)