Blauwalg in Almeerse wateren toegenomen

22 juli 2009 07:00

HAVEN - Rijkswaterstaat heeft op dinsdag 14 juli een milieuvlucht uitgevoerd om te kijken hoe het staat met de blauwalg in Almeerse wateren. Uit het onderzoek is gebleken dat de blauwalgenbiomassa in het Gooimeer twee- tot driemaal hoger is dan de week ervoor. Zwemmen bij het surfstrand in Almere Haven, aan het Gooimeer, wordt afgeraden.


Het Gooimeer was voor een groot deel bedekt met een dunne drijflaag. Deze drijflaag lag vooral in het noordelijke deel van het meer. Het zuurstofgehalte is iets boven normaal (120-130 procent), wat wijst op een vitale, groeiende blauwalgenbiomassa.

Zwemmen niet veilig

Blauwalgen zijn bacteriën die overal in het water voorkomen. Microscopisch klein, geneigd tot explosieve groei bij gunstige, zomerse omstandigheden. Bij het afsterven zorgen drijflagen ervan voor veel stank. Daarbij kan het zuurstofgehalte in het water sterk afnemen met vissterfte als gevolg. Zwemmen in water met blauwalg is niet veilig en de gemeente waarschuwt dan ook met borden bij het strand als er teveel blauwalg in het water zit. Voor het zwemwater bij het surfstrand gold twee weken geleden al een waarschuwing om niet te gaan zwemmen. Deze waarschuwing is nog steeds van kracht.
Blauwalgen kunnen giftige stoffen afscheiden waar mensen ziek van worden. De klachten variëren van hoofdpijn, huidirritatie, misselijkheid, diarree tot koorts.
Lucht tegen alg

In Haven zijn een aantal preventieve blauwalg-maatregelen opgesteld. Propellors in de havenkom zorgen voor stroming in de haven en moeten zo de groei van blauwalg in de havenkom vertragen. Verder zijn er oliedrijfschermen bij de haveningang en het zwemstrand geplaatst en is er een bellenscherm bij de haveningang. Lucht die opborrelt vanaf de bodem moet ervoor zorgen dat de blauwalg niet de havenkom in drijft. Het bellenscherm gaat automatisch aan wanneer de wind in de richting van de haveningang waait. Bij wind uit westelijke richting is het bellenscherm uit.
Koel en winderig

De drijflaag die nu over een groot deel van het Gooimeer verspreid ligt, concentreert zich bij warm weer langs de oevers en op de stranden van Flevoland. De kans op drijflagen is dan het grootst langs de oevers, aan de westkant van de haven van Huizen en in hoek tussen de Stichtse Brug en Huizen. Hoge watertemperaturen zorgen voor een toename van de blauwalgenbiomassa maar ook minder wind is een goede conditie voor blauwalg. Koel weer met temperaturen van rond de 20 graden Celsius en veel wind maakt de kans op drijflaagvorming kleiner en is er dus minder overlast van blauwalg.
Lees voor de weersverwachting voor deze week de rubriek 'Het weer DEZE WEEK' op pagina 7.