Blik wordt wél gerecycled

05 januari 2010 07:33

ALMERE - Kevin Meij uit Haven startte een blikjes-petitie op www.petities.nl. "Er staan in Almere helemaal geen bakken om blikken in te zamelen", zegt Kevin in Almere DEZE WEEK van 25 november (pagina 45). Branchemanager Stichting Kringloop Blik (SKB), U.M. Ph. Ubbens, mailt aan de redactie dat blik bij het gewone afval mag.


"De kringloop van blik in Nederland en ook in Almere is al goed geregeld", aldus Ubbens. "Blik mag bij het gewone afval, het wordt bij de verwerking van afval met magneten uitgehaald. De blikken worden daarna rechtstreeks ingezet in de bereiding van nieuw metaal waar weer nieuwe producten van gemaakt worden. Ook aluminium blikjes worden gescheiden met wervelstroom scheiding. De oproep van de heer Meij kan leiden tot de verkeerde veronderstelling dat het blik uit Almere nu niet gerecycled wordt. En niets is minder waar."
De heer Meij, voorstander van een blikjesbak zegt: "In de meeste steden in Nederland staan naast de glasbakken en papierbakken ook bakken om je blik in te deponeren, dit omdat het metaal dat gebruikt wordt in bijvoorbeeld conservenblikken slecht afbreekbaar is in het milieu. Maar dat het wel weer heel goed materiaal is om opnieuw te gebruiken. En niet te vergeten is metaal een kostbare grondstof waar je ook geld voor krijgt wanneer je het inlevert voor hergebruik."
De heer Ubbens: "Blik is met 87 procent (cijfer uit 2008) de meest gerecyclede verpakking van Nederland en is de enige verpakking die je niet apart hoeft te houden. De afvalverwerkers ontvangen de schrootprijs voor de gescheiden metalen. Deze opbrengst maakt deel uit van de verwerkingskosten van het afval. Op deze manier ingezameld heeft tevens de laagste kosten voor de maatschappij en dus de burger."