BonteHond en KIDD lanceren digitale eindmusical voor groep 8

08 mei 2020 15:00

ALMERE - Traditiegetrouw sluiten achtstegroepers hun basisschooltijd af met een eindmusical. Maar hoe organiseer je dat in tijden van corona? Het Almeerse theatergezelschap BonteHond en Almeerse educatietak KIDD (Kunst Is Dichterbij dan je Denkt) bedachten een alternatieve groep 8 musical die leerlingen thuis, vanachter hun beeldscherm, kunnen maken en opvoeren. 'Generatie Binnen' wordt mede mogelijk gemaakt dankzij samenwerking met en financiële steun van FleCk en Collage Almere.

Het kantoor van BonteHond in gebouw De Voetnoot aan het Stadhuisplein is leeg. Alle voorstellingen, maar ook de vele masterclasses en trainingen voor scholen zijn geannuleerd. In deze leegte ontstond bij Judith Faas (regisseur bij BonteHond en vanaf januari 2021 artistiek leider) het idee voor een digitale musical die ondanks de coronacrisis door kan gaan.

Ideeën

"Van ouders met kinderen uit groep 8 hoorde ik over de onzekerheid rondom de jaarlijkse groep 8 musical", vertelt Faas. "Hun laatste maanden op de basisschool zien er sowieso heel anders uit: ze zitten al niet meer samen in de klas en de kans dat ze op schoolkamp gaan is klein. Tegelijkertijd waren de repetities van mijn nieuwe voorstelling De Zijlijn een week voor de première gestaakt en zat ik net als het volledige creatieve team en alle 14 acteurs en dansers, thuis. De ideeën begonnen te borrelen en het idee voor een alternatieve groep 8 musical was geboren''.

Digitale eindmusical

Er werd snel een team samengesteld om de musical te produceren en in een week schreef Caro Goldenbelt een script voor de musical Generatie Binnen:

'Generatie Binnen is geboren. Met pijn en puf is zij van binnen in de buik naar binnen vier muren van een flat geperst. Generatie Binnen zet binnen haar eerste stapjes, gaat binnen naar school en voetbalt binnen menig vaas in stukjes. Generatie Binnen is tevreden. Tot er op een dag een vreemdeling buiten op het veldje ligt te zonnen. Als deze man naar buiten kan, in zijn zwembroek nota bene, kan Generatie Binnen dat dan niet ook?'

Video's gemonteerd

Jeske de Blauw componeert de muziek, Hardzout maakt het videoconcept en het team van KIDD ontwikkelt een digitaal musicalboekje. De musical wordt namelijk niet op een podium in de aula gespeeld, maar thuis vanachter het beeldscherm. De leerlingen nemen korte video's op die gemonteerd worden tot een eindmusical per klas op film. "Eind juni is de première, waar de leerlingen hopelijk samen met hun ouders naartoe kunnen. Blijven de huidige coronamaatregelen van kracht? Dan kijkt iedereen samen, vanuit huis, naar het beeldscherm."

Regie- en speltips

De thuiszittende acteurs en dansers van BonteHond zijn ook betrokken. Wanneer de achtstegroepers straks repeteren kunnen ze met hen videobellen en worden ze op afstand gecoacht en geregisseerd. Ook oefenen de leerlingen de dansjes en bewegingen met behulp van de danstutorials die door de professionele dansers zijn opgenomen. Op 14 mei is al het benodigde materiaal af en gaan de scholen van start. Er zijn al negen Almeerse basisscholen die meedoen. Deze leerlingen konden in de meivakantie het eerste liedje al repeteren.

Meer info en meedoen

Leerkrachten van groep 8 en die met hun klas ook de filmmusical Generatie Binnen willen maken, kunnen contact opnemen met kidd@bontehond.net . Voor 500 euro per klas ontvangt men het digitale musicalboekje met onder andere het script, danstutorials, muziek en songteksten. Voor leerkrachten is er een apart instructieboekje. Het materiaal is beschikbaar vanaf 14 mei. Scholen die al samenwerken met KIDD kunnen deelnemen tegen gereduceerd tarief.

Bij BonteHond werden donderdag opnames gemaakt voor Generatie Binnen. (Foto: aangeleverd)