Bouwclaim Vogelhorst verrast gemeenteraad onaangenaam

12 februari 2021 09:15

Door Marcel Beijer

ALMERE – Het college heeft de gemeenteraad niet geïnformeerd over een bouwclaim die is gegeven aan een projectontwikkelaar. Donderdagavond tijdens de Politieke Markt bleek dat een aantal raadsleden daar onaangenaam door verrast werden. Omdat daar financiële afspraken voor zijn gemaakt, werd de vergadering in beslotenheid verder gevoerd.

Met de projectontwikkelaar was overeengekomen dat hij mocht bouwen op een kavel in het stadscentrum. Toen door economische omstandigheden die ontwikkeling niet kon worden gerealiseerd, zegde de gemeente toe dat er op een kavel in de wijk Vogelhorst een project mocht worden ontwikkeld.

Bouwclaim

Toen de vergadering nog openbaar was maakte wethouder Maaike Veeningen melding van de bouwclaim. Direct daarop toonde ze wat schetsen op welke manier het gebied van ruim tien hectare ontwikkeld kan worden. "We moeten er nu toevallig achter komen dat er een bouwclaim is gemaakt met de projectontwikkelaar", zei Kees Ahles van Leefbaar Almere. "Neem dit raadsvoorstel maar terug." Ook Ruud de Jonge (PvdA) was onaangenaam verrast. "Dit gebied is dus kennelijk al gegund aan één projectontwikkelaar. Maar hoeveel geld is er met die claim gemoeid en hoe kunnen wij als gemeenteraadsleden weten of het college dan de beste deal heeft gesloten? Misschien lopen we wel inkomsten mis. We worden wel geacht hier een beslissing over te nemen."

Geen contract

Veeningen benadrukte dat er nog geen contract getekend is. "Toen de ontwikkeling van de kavel in het centrum niet doorging, zijn we met de projectontwikkelaar in een ingewikkelde situatie terechtgekomen, waarmee zelfs een gang naar de rechter dreigde. Deze oplossing was voor beide kampen goed, want met dit project kunnen wij de woningbouw versnellen. De afspraken vallen ook keurig binnen het vastgelegd ontwikkelingsplan en ook binnen de kaders van het grondprijzenbeleid. We lopen geen geld mis."

Besloten

Daar was de raad niet van overtuigd. Omdat het om financiële afspraken gaat, werd de vergadering in beslotenheid voortgezet. Dat was vervelend voor Johan de Leeuw (AP/OPA) die niet fysiek in de raadzaal aanwezig was, maar de vergadering online volgde. De regels schrijven voor dat iemand niet online een besloten vergadering kan bijwonen.