Budget-ondersteuningsprogramma ‘geWoon Geluk’ groot succesOndanks de crisis daalt het aantal

19 oktober 2009 07:00

ALMERE - Het aantal ontruimingen bij woningcorporatie de Alliantie Flevoland is vanaf 2008 gestaag gedaald en ondanks de financiële crisis zet deze trend zich voort. De verwachting voor dit jaar is dat er twintig procent minder huisuitzettingen plaatsvinden ten opzichte van vorig jaar. Mede dankzij een budget-ondersteuningscursus.


“In 2008 waren er aanzienlijk minder ontruimingen dan in 2007, mede dankzij het budget-ondersteuningsprogramma ‘geWoon Geluk’ van onze woningcorporatie”, laat communicatieadviseur Tanja Copal weten. In januari 2008 startte de Alliantie Flevoland met het budget-ondersteuningsprogramma ‘geWoon Geluk’ voor huurders met financiële problemen. Copal: “Huurders die geconfronteerd worden met een mogelijke ontruiming geven we via ‘geWoon Geluk’ extra aandacht.” Inmiddels hebben zo’n honderd huurders het programma gevolgd. Wanneer ontruiming dreigt voor de huurder is de training verplicht als onderdeel van een begeleidingstraject en betalingsafspraken.

Alleenstaande moeders
Copal: “Opvallend is dat zestig procent van de deelnemers aan ‘geWoon Geluk’ alleenstaande moeder is. De meesten hebben een baan en zijn kostwinner.” Het inkomen uit (parttime) arbeid zit echter vaak op een minimum en/of is niet toereikend en gaat vaak gecombineerd met studiefinanciering of (aanvullende) bijstand. “Dit leidt snel tot toename van de schuldenproblematiek, waardoor het inschakelen van schuldhulpverlening noodzakelijk is”, legt Copal uit. “Bij ‘geWoon Geluk’ vinden veel moeders lotgenoten en worden problemen bespreekbaar.” Deelnemers van ‘geWoon Geluk’ zeggen na afloop van de cursus beter zicht te hebben op hun kwaliteiten. Dat vertaalt zich in een positief betalingsgedrag. Huurachterstand en andere schulden worden op deze manier aangepakt.