Bun bouwt duurzaam winkelcentrum in Columbuskwartier

11 februari 2009 08:00

COLUMBUSKWARTIER - De gemeente Almere heeft maandag 2 februari een overeenkomst gesloten met Bun voor de realisatie van een duurzaam winkelcentrum in Almere Poort. Bun is voor de prijsvraag van het buurtwinkelcentrum Columbuskwartier het best beoordeeld van alle deelnemende partijen.


In de snelstgroeiende stad van Europa wordt het nieuwe stadsdeel Almere Poort gebouwd. Het stadsdeel is gelegen in het uiterste puntje van Flevoland, waardoor het goed bereikbaar is vanuit Amsterdam en het Gooi. De gemeente wil daar niet zomaar een winkelcentrum, maar een duurzaam winkelcentrum met een bijzondere uitstraling. Die uitstraling en duurzaamheid heeft Bun in samenwerking met een team van architecten en deskundigen op het gebied van duurzaamheid weten te realiseren.

Pijlers voor duurzaamheid

Centraal in het concept staan de drie pijlers van de fysieke (aarde), sociale (mensen) en economische (omzet) duurzaamheid. Dus geen duurzaamheid op de conventionele manier van uitsluitend milieuaspecten, maar mensen bewust maken van hun omgeving door een educatieve plaats op het gebied van duurzaamheid en lokale ecologie te creëren.
Regenwaterbuffer

Het ambitieuze project valt direct op door het zogenaamde groene dak, dat ervoor zorgt dat het pand integreert in zijn omgeving. Het dak dient als regenwaterbuffer, warmte-isolatie, koeling en als subtiele overkapping voor parkeerplaatsen. Tegelijk heeft het dak een parkachtige uitstraling en wordt er gedacht aan een biologisch restaurant met een tuinderskas voor biologische verbouw van groente en fruit op het dak. Die producten kunnen vervolgens weer geleverd worden aan de supermarkt en het restaurant.
Maatschappelijk ondernemen

Bun is als familiebedrijf geruime tijd in Nederland actief en (her)ontwikkelt onder meer winkelcentra, kantoren en woningen. Naast de ontwikkeltak, exploiteert Bun supermarkten en horecaformules verspreid over heel Nederland. De jarenlange ervaring in het ontwikkelen van winkelcentra in combinatie met het exploiteren van supermarkten en de visie op het gebied van maatschappelijk ondernemen en het toepassen van state of the art duurzame technieken hebben geleid tot dit succes.
Met de ontwikkeling van dit project zal Bun dan ook een grote sprong in de toekomst maken en zal de ontwikkeling van duurzame winkelcentra naar een hoger niveau worden getild.