Burgemeester: 'De spotlights horen niet altijd op mij te staan.'

24 november 2020 09:15

Door Marcel Beijer

ALMERE - Burgemeester Franc Weerwind kijkt uit naar een nieuwe termijn als burgemeester van Almere en bestrijdt de kritiek dat hij onvoldoende zichtbaar zou zijn. Weerwind zegt dat in een interview dat te vinden is op pagina 9 van Almere DEZE WEEK.

Op de social media wordt vaak kritiek geuit op de burgemeester. Hij zou te weinig zichtbaar zijn en Almere onvoldoende in 'Den Haag' onder de aandacht brengen. Weerwind zegt in het interview dat die beeldvorming niet terecht is. "Kijk naar mijn resultaten. Huizen bouwen in Pampus? Prima, maar dat doen we niet zomaar. Ik laat in Den Haag weten dat het iets aan de stad toevoegt. En dat sowieso die IJmeerverbinding er moet komen. Dat is effectief. Ik klopte ook bij minister Grapperhaus aan over het capaciteitsprobleem bij de politie en dat dit absoluut geagendeerd moet blijven. Hoe bedoel je: zichtbaarheid?"

Beeldvorming

Volgens Weerwind is de kritiek louter beeldvorming. "In de zaal van de bibliotheek mochten Almeerders mij een jaar geleden de hemd van het lijf vragen. Sommige mensen zeiden vooraf op social media dat ze me bij de knieën zouden gaan afzagen. Dat werd een geweldige avond waarin ik veel kon uitleggen en mensen ook een ander beeld van mij kregen. Ik vroeg Ali B ooit eens om voor een feestje van studenten te zijn. Tijdens het optreden deed hij een videobelletje naar mij en zong die hele zaal studenten 'Francie bedankt'. Moet ik daar dan goede sier mee maken? Dat is niet mijn stijl."

Floriade

Weerwind ambieert geen functie in Den Haag en verheugt zich op nog zes jaar in Almere, juist ook vanwege de Floriade. "Het is een hell of a job, maar ik geloof er wel in. Nu wordt er gebouwd aan de Floriade, nu zul je zien wat het gaat betekenen en bijdragen aan de stad van de toekomst."
Ook kijkt de burgemeester terug op het vertrek van maar liefst vijf wethouders, de afgelopen jaren. "Ik heb dit in mijn hele carrière werkelijk nog nooit meegemaakt. Het is niet goed voor de stad, voor de stabiliteit, voor de grote projecten. Ik denk dat een stuk senioriteit goed van pas komt met zo'n jonge club wethouders.'

Het gehele interview met burgemeester Franc Weerwind is te vinden op pagina 9 in Almere DEZE WEEK.