Burgemeester Franc Weerwind: 'Maximale inzet tegen schietpartijen'

08 mei 2020 19:10

Door Robert Mienstra

ALMERE – "Ik deel de maatschappelijke verontwaardiging die er in de stad is over de schietpartijen van de afgelopen week", zegt Burgemeester Franc Weerwind. "Daarom heb ik de maximale inzet in de wijken Poort en Kruidenwijk gedaan om de openbare orde en de veiligheid te handhaven."

"Ik heb alle bestuurlijke mogelijkheden die mij ter beschikking staan hard ingezet", stelt Weerwind. "Over het strafrechtelijk traject waar de officier van justitie over gaat mag en kan ik niets zeggen om het onderzoek niet voor de voeten te lopen. Nadat ik de rapportage van de politie had gekregen ben ik de bestuurlijke maatregelen gaan afwegen: wat is er gebeurd, wie wonen er, wat gebeurt er in de omgeving, wat zijn de risico's voor omwonenden en passanten. Op basis daarvan heb ik besloten dat de inwoners van de beschoten panden daar weg moesten. Verder hebben we de sloten vervangen. We laten duidelijk weten dat er niemand meer in en uit kan. Ook heb ik een aantal gebiedsverboden opgelegd aan kernfiguren die nu zes weken niet meer in Almere mogen komen."

Cameratoezicht

Bij de panden worden camera's geplaatst op last van de burgemeester. "We kunnen zo continue controleren wat er bij de woningen gebeurt. Ik wil absolute veiligheid voor de omwonenden scheppen. Er wordt ook veel meer gesurveilleerd in de wijken."

Contact

Na het laatste incident in Kruidenwijk kon Weerwind zelf niet ter plaatse komen omdat hij in het veiligheidsberaad in Den Haag zat. "Locoburgemeester Hilde van Garderen is er meteen heen gegaan en heeft uitgebreid met de omwonenden gesproken. Het is van belang dat we goed contact met de buurt hebben en houden", licht Weerwind toe.

Burgemeester Franc Weerwind. (Foto: Maarten Feenstra)