Burgemeester sluit drie woningen in Almere

01 februari 2010 11:18

ALMERE - Op last van burgemeester Jorritsma zijn in Almere drie koopwoningen voor drie maanden gesloten. In deze woningen waren hennepkwekerijen aangetroffen. De burgemeester kan niet uitsluiten dat de telers deel uitmaken van het criminele circuit.


De woningen waren niet bewoond en werden alleen gebruikt voor het telen van hennep. Uit onderzoek blijkt dat met de hennepteelt in deze woningen in totaal ongeveer 385.000 euro is verdiend.
Hennep telen is strafbaar, veroorzaakt overlast en levert brandgevaar op. Het is dan ook van groot belang dat hennepkwekerijen opgespoord en ontmanteld worden. In Almere werken verschillende organisaties zoals de politie, openbaar ministerie, woningcorporaties en de gemeente samen in de aanpak van hennepteelt. De betrokken partijen hebben ieder hun eigen rol. De politie heeft de operationele regie voor het vinden en ontmantelen van hennepkwekerijen en het openbaar ministerie vervolgt de verdachte(n). De gemeente heeft de mogelijkheid om een preventieve last onder dwangsom op te leggen om te voorkomen dat er in hetzelfde pand weer een kwekerij komt. Een andere mogelijkheid is het sluiten van een pand voor een bepaalde duur. Het is de eerste keer dat de burgemeester gebruik maakt van deze bevoegdheid.