Burgemeester wil totaal messenverbod in Almere

12 juni 2020 09:40

Door Marcel Beijer

ALMERE – Er moet in heel Almere een verbod komen op het dragen van messen. Dat zei burgemeester Franc Weerwind donderdag tijdens de Politieke Markt. Het verbod geldt nu alleen nog voor het centrum in Stad. In het centrum moet ook cameratoezicht blijven, stelt Weerwind.

De gemeenteraad sprak donderdagavond over de veiligheid in de stad. Als grote stad kan Almere mooie cijfers overleggen. De raad sprak daarover complimenten uit naar burgemeester Franc Weerwind, de officier van Justitie Roland de Kruijk en politiechef Famke van Spaendonk die per 1 juli afscheid neemt. Vooral het oprollen van een bende van 22 jonge, gewelddadige straatrovers kon op veel waardering rekenen. Jongeren dragen steeds vaker steekwapens bij zich. Toch is de toename van jeugdcriminaliteit een grote zorg. Van Spaendonk ging daar deze week, in een interview met deze krant, dieper op in.

Messenverbod

De burgemeester zou het liefst het messenverbod voor heel Almere laten gelden, maar juridisch is dit niet mogelijk om in de APV op te nemen. Amsterdam is daar momenteel een proefproces over aan het voeren, maar Weerwind vindt dat te lang duren en wil kijken of in Almere sneller actie ondernomen kan worden.

Cameratoezicht

Op vragen van de VVD ging de burgemeester ook in op het cameratoezicht in het centrum van de stad. Dit toezicht werd een aantal jaren geleden succesvol ingesteld, maar loopt in principe over twee jaar af en wordt dan geëvalueerd. De kans bestaat dan dat ze verdwijnen. Weerwind drukte die mogelijkheid direct de kop in: de camera's blijven. "Ze zijn nodig."

Schietincidenten

Uiteraard hadden de raadsleden ook vragen over de schietincidenten. Daar heeft de politie een speciaal team op gezet dat de incidenten aan het onderzoeken is. Volgens Officier van Justitie Roland de Kruijk loopt dat onderzoek 'voortvarend'. Ook liet hij weten dat een onderzoeksteam op Cybercriminaliteit wordt gezet.

Capacateit

Bezorgdheid was er ook op de politiecapaciteit in Almere. Sinds 2012 zijn er niet meer agenten bijgekomen, terwijl de stad wel is gegroeid. De VVD komt met een motie die de landelijke politiek oproept om het aantal agenten in de stad uit te breiden. Fractievoorzitter Ulysse Ellian nodigde de andere fracties op deze motie mede te ondertekenen om zo meer druk uit te oefenen.

De burgemeester wil een messenverbod voor heel Almere. (Foto: AdobeStock)