Burgernet vervangt SMS-Alert

04 januari 2012 06:00

ALMERE - De gemeenten Almere, Zeewolde, Dronten en Lelystad zijn gestart met Burgernet. Burgernet is een vervanging van de SMS-Alert waarbij burgers een smsje krijgen bij bijvoorbeeld een vermissing van een kind of een inbraak. Burgernet biedt meer mogelijkheden dan SMS-Alert dat per 1 januari 2012 vervalt, want er wordt een telefonisch netwerk van inwoners en medewerkers van bedrijven gebruikt.


Het is een samenwerking tussen burgers, gemeente en politie om de veiligheid in de woon- en werkomgeving te bevorderen. De centralist van de politiemeldkamer start, na een melding van bijvoorbeeld een heterdaad inbraak of een vermist kind, een burgernetactie. Burgernetdeelnemers krijgen direct een ingesproken bericht of een sms via hun (vaste of mobiele) telefoon met het verzoek uit te kijken naar een duidelijk omschreven persoon of voertuig. Ziet of hoort een deelnemer iets, dan geeft hij of zij dit direct door via het gratis nummer 0800-0011, dat uitkomt bij de politiemeldkamer. Agenten die op dat moment met het incident bezig zijn, kunnen dan nog gerichter hun actie vervolgen.
Het grote verschil met SMS-Alert is dat Burgernet meer mogelijkheden heeft om mensen te alarmeren. Een groot voordeel van het nieuwe systeem is dat er niet per se een mobiele telefoon voor nodig is. De politie kan niet alleen tekstberichten sturen, maar ook een ingesproken bericht. Hierdoor kunnen deelnemers zonder mobiele telefoon ook deelnemen aan Burgernet. Verder biedt Burgernet de mogelijkheid e-mailberichten te versturen.

Burgernet in het land

Burgernet is in 2004 begonnen als proef in de gemeente Nieuwegein. Daarna hebben steeds meer gemeenten zich aangesloten bij Burgernet. Burgernet heeft inmiddels ruim 600.000 deelnemers en zal op 31 december naar verwacht operationeel zijn in 280 gemeenten. Alle gemeenten die dat willen, kunnen zich aansluiten, aangezien technische voorzieningen in alle meldkamers van de politie aanwezig zijn.
Alle Almeerders hebben een brief ontvangen waarin wordt gevraagd zich aan te melden bij Burgernet via www.burgernet.nl. Iedereen van 16 jaar en ouder kan zich registreren.