Buurtbewoners Danswijk maken eerste Almeerse smartlap

02 oktober 2009 07:00

DANSWIJK - Tijdens het buurtfeest in Danswijk op 12 september konden bewoners al snuffelen aan de charmes van het levenslied. Afgelopen woensdag hebben een aantal bewoners smartlappen op papier en ander materiaal gezet. "Jong en oud deden mee. Het was heel leuk", zegt Anja van Ekris, betrokken als kunstenaar bij het project.


In zes workshops werd de eerste Almeerse smartlap gemaakt. Buurtbewoners uit Danswijk - jong en oud - vertolken in het levenslied het wonen en leven in Danswijk, met een snik en een lach. De workshops zijn verdeeld over drie onderdelen. Eerst maakten de deelnemers teksten onder begeleiding van een professional. Geïnspireerd door de teksten van de deelnemers brouwde deze componist er één lied van. Afgelopen woensdag ontwierpen de deelnemers mooie "lappen" waarop de teksten kwamen te staan. Met deze ontwerpen in het achterhoofd zijn de Almeerse kunstenaars Bertina Slettenhaar en Anja van Ekris aan de slag om een 3 x 3 meter grote lap te maken waarop het lied wordt gedrukt. Vervolgens wordt deze Almeerse smartlap gerepeteerd. Anja: "We maakten naar Delfs blauw model sjablonen voor op de lappen. Een tiener ontwierp een draagbare recorder als sjabloon, een andere dame dansfiguurtjes, een kind bloemetjes. Alles stond in het teken van Danswijk." De kunstenaars viel het vooral op dat hoewel de opkomst beter kon, er toch een mooie doorsnee van Danswijk te zien was. "Jong en oud en uit verschillende culturen."

Blijvend kunstwerk in de wijk

Een smartlap is van het volk. Daarom kan ook de buurt meegenieten. De kleine smartlapjes worden verbonden aan een waslijn en in de buurt opgehangen. Het grote doek met de smartlap wordt in de wijk opgehangen aan de gevel van basisschool De Zevensprong. Dit kunstwerk wordt groots onthuld waarna de deelnemers in een spetterend optreden de eerste Almeerse smartlap ten gehore brengen voor de rest van de wijk. Ook volgt een heuse CD-opname.
Activiteit voor en door de buurt

Dit kunstproject 'Maak 's een smartlap' is een activiteit voor en door de buurt. Het is een initiatief van woningcorporatie Ymere in samenwerking met De Schoor en openbare basisschool De Zevensprong.
Ook meewerken aan de eerste Almeerse smartlap? Aanmelden kan bij Liselore van Hoorn van De Schoor via telefoonnummer 06 - 42 74 18 72 of e-mailadres: vanhoorn@deschoor.nl.