Café Zuid op nippertje gered van sluiting

31 december 2008 08:00

ALMERE - Sluiting hing Café Zuid aan het 's Hertogenboschplein in Stedenwijk-Zuid boven het hoofd. Tot maandag 22 december was niet bekend dat het noodlijdende café op het laatste moment gered zou worden door de verhuurder.


"Maandag zou om vijf uur het café definitief dicht gaan", aldus eigenaar Luppo. "Om half vijf kwam meneer Bun binnen om te zeggen dat hij de huur met tweederde zal verlagen. Het café kan nu dus wel open blijven."
Het café, dat sinds 1983 op het plein te vinden is, moest dicht omdat er te weinig klandizie was vanwege het rookverbod dat op 1 juli dit jaar ingegaan is. "Ik moest er de helft van de huur op toeleggen", zegt eigenaar Luppo, die sinds de zomer de kroeg runt. "De Nederlandse politiek heeft hier voor gezorgd. De vaste rokers, die voorheen twee tot drie keer per week kwamen, komen nu nog maar één keer per week. Mensen vinden het vervelend om in de winter buiten te staan om te roken en het café is te klein voor een rookruimte."
Volgens Luppo, die al sinds zijn negentiende in de horeca werkt en het café op verzoek van huiseigenaar Bun Vastgoed draaiende houdt, rookt het overgrote deel van de klanten. "Die mensen gaan nu minder uit. Want de combinatie roken en drinken is gewoon ideaal."
Café Zuid was tot zomer 2008 van de familie Overweg, die 25 jaar eigenaar was van het buurtcafé. Luppo: "Ik ben heel erg blij met de huurverlaging. Voorlopig kunnen we doorgaan, anderhalf jaar lukt zeker nog. Want die verlaging van tweederde op de huurprijs scheelt een slok op een borrel."