Caleidoscoop schaatst voor water

16 november 2009 08:00

FILMWIJK - De kindgerichte ontwikkelingsorganisatie Plan Nederland organiseert voor de elfde keer de scholierenactie Schaatsen en Zwemmen voor Water. Dit jaar vond de actie niet in Almere plaats, maar als sportactieve basisschool wilde Caleidoscoop uit Filmwijk toch een steentje bijdragen.


Vandaar dat de school zich aansloot bij de actie in Utrecht en alle leerlingen van de groepen 5 en 6 zoveel mogelijk rondjes schaatsten op de Vechtsebaan. De bedoeling was dat de kinderen onder schooltijd rondjes schaatsten op een echte 400 meter baan. Daarbij lieten ze zich per ronde sponsoren door ouders, familie en buren. De opbrengst gaat naar een veilig drinkwaterproject in Zambia, Afrika. Plan legt daar waterpunten aan, bouwt latrines (simpele toiletten) bij huizen en scholen en geeft trainingen over hygiëne, het onderhoud en beheer van drinkwatersystemen en het opzetten van groentetuintjes.
Voor Caleidoscoop is deze actie een gelegenheid bij uitstek om een sportieve uitdaging te koppelen aan een prachtig praktisch doel voor kinderen in Zambia. Omdat alle kinderen in groep vier schaatsles krijgen van de Almeerse Schaats Vereniging (ASV), kunnen de kinderen al schaatsen. Bovendien leent ASV de school schaatsen, zodat alle leerlingen een sportieve prestatie kunnen leveren om zoveel mogelijk geld bijeen te brengen.
Destiny (8 jaar) uit groep 5 van Caleidoscoop vond het schaatsen erg leuk om te doen. "Ik heb al 5 rondjes geschaatst, dat is 2 kilometer en daarmee heb ik 20 euro verdiend voor de kinderen in Zambia!"