Cartoons in de Kunstlinie

26 november 2008 08:00

ALMERE - In Kunstencentrum de Kunstlinie is afgelopen vrijdag de tentoonstelling 'Op de tekening zag het er heel anders uit' geopend. Aan de hand van (politieke) cartoons, tekeningen en spotprenten, vervaardigd door vooraanstaande Nederlandse tekenaars, blikt de Kunstlinie terug op 2008.


Cartoonist Jos Collignon gaf vrijdag voorafgaand aan de opening een rondleiding door de tentoonstelling. "Een cartoonist volgt het nieuws tekenend", legt de cartoonist van de Volkskrant uit. "Een soort columnist, die werkt met andere middelen dan tekst." Al wandelend langs de cartoons van bekende Nederlandse cartoonisten waaronder Peter van Straaten, Ruben L. Oppenheimer en Arend van Dam, geeft Collignon een toelichting op de cartoons en het werk van een cartoonist. "Tekeningen worden in een krant het meest gelezen. En het voordeel van tekeningen is dat die beter onthouden worden door lezers." Collignon haalt een voorbeeld aan waarbij een lezer hem wees op een tekening die hij zo'n 10 jaar geleden gemaakt had. "Ze herinnerde zich die tekening nog."
Collignon tekent liever niet over de politiek. "Pas als ik geen ideeën heb, ga ik over politiek tekenen. Over Den Haag is altijd wel wat te tekenen."
Bea Nederhof, projectleider bij de Kunstlinie, heeft de Nederlandse cartoonisten benaderd voor deelname aan de expositie. "Het is een leuk gegeven, om met cartoons in verschillende thema's die voor de kunstcommissie van de Kunstlinie de hoofdthema's waren voor 2008, terug te kijken op het afgelopen jaar." De thema's zijn de financiële crisis, het integratiedebat, de Deense cartoonrellen en kunst en onderwijs.
De tentoonstelling is te bezoeken op werkdagen van 9.00 tot 22.00 uur, op zaterdag van 9.00 tot 14.00 uur en is te vinden in de hoofdgang en de middenfoyer van de Kunstlinie aan de Esplanade 12 in Almere Stad. De toegang is gratis.