ChristenUnie maakt zich zorgen over vermeend alleenrecht'Monopolie voor KPN-glasvezel mag niet'

18 maart 2009 08:00

ALMERE - De fractie van de ChristenUnie vraagt het college of het waar is dat KPN-glasvezel gedurende één jaar het alleenrecht heeft op de verkoop van glasvezeldiensten in Almere. Jelte Huizenga: "Claimt KPN-glasvezel terecht het alleenrecht op de verkoop van glasvezeldiensten?"


Volgens de fractie zou dit in strijd zijn met het officiële streven naar een open glasvezelnetwerk. "Het gekke is dat dit echter wel wordt beweerd door sommige vertegenwoordigers van KPN als ze langs de deur komen", zegt Huizenga. "Als deze bewering niet juist is, wil de ChristenUnie dat hier ruime bekendheid aan wordt gegeven, zowel door de KPN, als door de gemeente."
Momenteel wordt volgens de ChristenUnie een follow-up gegeven aan een recente publiciteitscampagne van de KPN. Huizenga: "Sommige Almeerders zeggen tegen de vertegenwoordiger die langs de deur komt, dat ze de aanbieding van de KPN niet kunnen vergelijken met andere en dus niet kunnen beslissen of de offerte wel aantrekkelijk is. Het komt dan voor dat als antwoord wordt gegeven dat de KPN gedurende één jaar het alleenrecht heeft om dergelijke diensten aan te bieden en dat het daarom niet vreemd is dat er geen andere aanbiedingen komen."
Het is volgens deze politieke partij moeilijk vast te stellen 'of alle vertegenwoordigers aan de deur dit argument gebruiken'. Huizenga: "Bovendien weten we evenmin of het een bewering is die door hun werkgever wordt goedgekeurd. Het lijkt me onwaarschijnlijk, gezien de uitspraken van de directeur van de KPN recent nog tijdens het Kennisstadcongres."

Aanname

Maar ook al zijn het slechts enkele verkopers die met dit argument langs de deur gaan, kunnen veel Almeerse consumenten hierdoor verkeerd geïnformeerd worden, stelt de ChristenUnie. "Want via via kan deze aanname bij velen terecht komen. Consumenten hebben het recht op duidelijke informatie. We willen dus weten of KPN inderdaad het monopolie heeft op de verkoop van glasvezeldiensten gedurende één jaar."