ChristenUnie verbaasd over inkomstenderving"Almere laat toeristenbelasting liggen"

04 november 2009 08:27

ALMERE - "De gemeente Almere laat toeristenbelasting liggen", zegt raadslid Jelte Huizenga van de ChristenUnie stellig. Bovendien zou invoering ervan de toeristenstroom in Almere duidelijk zichtbaar maken.


Hij heeft zich er deze zomer over verbaasd dat een stad als Groningen, kleiner dan Almere en minder centraal gelegen, jaarlijks aanzienlijke bedragen binnenhaalt met een toeristenbelasting. "Almere neemt zelfs niet de moeite niet ook maar enige inkomsten hieruit te verkrijgen", vervolgt Huizenga. De stad Groningen vroeg vorig jaar per toerist per overnachting 3,50 euro. "Over heel 2008 betekende dat 1,2 miljoen euro aan extra inkomsten. En Groningen is zeker niet de enige stad die dit doet."
Het is bovendien vreemd volgens het raadslid omdat Almere sinds 2006 de hele stad tot toeristisch gebied heeft gebombardeerd, waardoor in het stadshart de koopzondagen in Almere konden plaatsvinden. "Helemaal verbazingwekkend dus dat de gemeente de toeristenbelasting laat liggen."
Tegen de achtergrond van de sombere financiële geluiden die opklinken uit de gemeentebegroting 2010, heeft Huizenga het college om opheldering gevraagd op dit punt: "Het kan toch niet zo zijn dat we uit nalatigheid mogelijke inkomstenbronnen over het hoofd zien."

Bijkomend voordeel

"De invoering van een toeristenbelasting heeft bovendien een bijkomend voordeel", zegt Huizenga. "De daadwerkelijke aantallen toeristen die kortere of langere tijd in Almere verblijven en op de gebieden waar ze bij voorkeur verblijven, maak je met de invoering letterlijk zichtbaar…" Hij besluit: "Stel dat de gemeente in de toekomst nog gebruik zou willen maken van het toeristische regime, is dit dan toch waardevolle informatie, lijkt me."