Christian de Portzamparc geëerd in 'Stilte en Stedelijkheid'Tentoonstelling over befaamde architect

19 november 2008 08:00

ALMERE - De tentoonstelling 'Stilte en Stedelijkheid' over de beroemde architect Christian de Portzamparc wordt vrijdag 21 november in besloten kring geopend in Casa Casla door excellentie Ms. J.F. Blarel, ambassadeur van Frankrijk. De architect zal zelf ook aanwezig zijn.


In 2006 werd de Architectuurprijs Almere toegekend aan Christian De Portzamparc voor zijn ontwerp 'Citadel'; een prominent bouwwerk in het stadshart van Almere. Door de vakjury werd het project unaniem als winnaar gekozen. Naar aanleiding hiervan heeft Casla besloten een tentoonstelling aan het werk van deze befaamde architect te wijden en biedt met de tentoonstelling de primeur in Nederland om het werk van de Portzamparc aan een breed publiek te presenteren.

Immens oevre

Gastcurator Marc A. Visser, directeur van SAM in Amsterdam, heeft uit het immense oeuvre van de Portzamparc vier thema's gekozen om het werk toe te lichten: grootstedelijke urbane projecten, torens, projecten ten dienste van kunst en cultuur en De Citadel in Almere. De Portzamparc is naast architect en stedenbouwkundige ook kunstenaar en filosoof. Deze achtergrond straalt op verschillende manieren door in zijn werk. Zijn projecten zijn op diverse niveaus te ervaren en te begrijpen en tonen stuk voor stuk ook een sculpturale kwaliteit.
Licht en lucht

Belangrijk is zijn theorie van het Open Block. Door bouwvolumes naar de randen van een bouwlocatie te duwen, ontstaan ruimtelijke arrangementen die licht en lucht vrij spel geven. De Portzamparc creëerde daarmee een revolutie in de stedelijke architectuur vanaf de jaren tachtig. De contrastwerking tussen het drukke stedelijke weefsel en de stille sfeer binnen de projecten is opmerkelijk. Vandaar de titel van de tentoonstelling: Stilte en Stedelijkheid.
Architectuurcentrum Casla is te vinden aan het Weerwaterplein 3 in Almere Stad. De openingstijden zijn: van dinsdag tot zaterdag van 12.00 tot 17.00 uur. Voor meer informatie: www.casla.nl, of 036-5386842.