Collectieve beveiliging op afstand door G4S

23 juni 2010 07:00

ALMERE - G4S maakt sinds 11 juni officieel gebruik van videosurveillance voor de collectieve beveiliging van bedrijventerreinen in Almere. Dit werd gevierd met een officiële opening, verricht door burgemeester Annemarie Jorritsma, die tevens voorzitter is van de Stichting Beveiliging Bedrijventerreinen Almere (SBBA) en Hans Duijst, algemeen directeur G4S.


Tijdens een brainstormsessie tussen Henk de Jong, directeur van de SBBA en Henk Rump, commercieel directeur G4S, is het idee gerezen voor beveiliging op afstand door middel van videosurveillance. Het idee is uitgewerkt door G4S in samenwerking met SBBA en de Politie Flevoland, en kan ingezet worden op elk bedrijventerrein dat collectief wordt beveiligd. G4S neemt de investering in de infrastructuur van de videosurveillance voor haar rekening. Henk Rump: "Het samengaan van mens en techniek is de toekomst. Door het gebruik van videosurveillance hebben we het beveiligingsniveau verbeterd. Dit systeem stelt ons in staat om preventief op te treden, waar we vroeger vaak repressief optraden. Wij zijn erg blij dat we de kans hebben gekregen om zo'n bijzonder project uit te mogen werken."

Zestig camera's

In totaal zijn er zestig camera's geplaatst op de bedrijventerreinen van Almere. De camera's staan via glasvezel in directe verbinding met de G4S camera-toezichtruimte. De toezichtruimte wordt bemand door speciaal getrainde en gecertificeerde surveillanten, die hun collega surveillanten aansturen op basis van de camerabeelden. Een deel van de camera's is op afstand bestuurbaar, waarmee actieve surveillance vanuit de toezichtruimte mogelijk is. Tevens kunnen de beelden van verdachte situaties worden doorgeschakeld naar de meldkamer van de Politie Flevoland in Lelystad.