College draagt 'steentje' bij aan Stadsklok

06 december 2009 08:00

BUITEN - Een aantal leden van het college heeft afgelopen vrijdag een 'steentje' bijgedragen aan de Stadsklok en banken van mozaïek die begin volgend jaar het Belfort moet opfleuren. Annemarie Jorritsma, Martine Visser en Johanna Haanstra brachten een bezoek aan het atelier van de kunstenares, Emeke Buitelaar, en legden allen een laatste steentje in het kunstwerk.


Het kunstwerk heet Time = = Art en is geïnspireerd op de Mayacultuur. De Stadsklok moet een ontmoetingsplaats worden voor zowel bewoners als bezoekers van Almere. Het ontwerp bestaat uit vijf ornamenten: een zuil (de Stadsklok) van 3,40 meter hoog, omringd door vier banken in de kleuren rood, wit, blauw en geel - geheel in lijn met de kleuren van de Maya 'zegels' (sterrenbeelden in de Mayacultuur). De zuil is ook opgebouwd uit deze vier kleuren. De onderkant is ingelegd met Terrazzo en het bovenste gedeelte met mozaïeksteentjes en twee klokken. In de zuil staat de spreuk van Erasmus: 'Tuum Tubi Narro Somnium'. Dit betekent: ik vertel je je eigen droom.

Filmpje

Vorige week heeft de gemeenteraad al een kijkje genomen in het atelier van de kunstenares. De politieke partij Leefbaar Almere vroeg eerder om een 'romantisch plekje in het stadshart', waarna in 2007 een motie is aangenomen. Nu is het 'romantische plekje' dan bijna af. Op de website van Leefbaar Almere is een filmpje te zien waarin Emeke meer vertelt over het achterliggende idee over de Maya-kalender en -cultuur en hoe ze dat verwerkt heeft tot een zeer kleurig uitvoering van de bijbehorende banken en de stadsklok. www.leefbaaralmere.nl.