Commotie rond hostel verslaafden

01 april 2009 07:00

STAD CENTRUM - Ondernemers in het centrum van Almere Stad zijn woedend over de plannen om een hostel voor 26 verslaafden te vestigen in het hartje van het winkelcentrum. De VVD heeft inmiddels schriftelijke vragen gesteld.


De gemeente wil het hostel in de Blekerstraat vestigen. Dat is pal naast de winkels in de Passage, maar ook dicht bij het nieuwe stadshart. In het hostel worden verslaafden met psychische problemen opgevangen. De ondernemers zijn woedend over de plannen van de gemeente omdat ervaring in andere steden leert dat een dergelijk hostel voor veel overlast zorgt. Vorige week woensdag was er een informatieavond. De VVD heeft het college om opheldering gevraagd. De liberalen vinden dat zo'n omstreden hostel niet in een druk centrum thuishoort, maar aan de rand van de stad.
Mevrouw Roemers uit de Olstgracht is woedend over de plannen. "De komst van 26 verslaafde zwervers betekent een enorme aanslag op de kwaliteit van wonen binnen de buurt, omdat de buurt dit niet kan absorberen. De toename van overlast door de bewoners en drugdealers zal enorm zijn."

Overlast

Roemers vreest dat de woningen in de omgeving fors in waarde zullen dalen. "Nog belangrijker is het verlies aan kwaliteit van wonen en toename van criminaliteit, met het daarbij horende gevoel van onveiligheid en overlast."
De bewoonster van de Olstgracht denkt ook dat het stadscentrum eronder zal lijden. "Dit nieuwe stadscentrum zal zwaar te lijden krijgen, wanneer er zich juist geconcentreerd op die plek drugsverslaafden gaan vertonen. Hoog Catharijne in Utrecht heeft er ervaring mee. Ook zijn er in de buurt nieuwe plantsoenen voor kinderen gecreëerd. De plaats van geplande hostel ligt vaak nog geen 25 meter van deze voorzieningen en huizen verwijderd. Ook zijn er scholen in de directe omgeving. Zijn we in Almere bezig met kapitaalvernietiging?"