Communicatiefout onthutst OostvaardersbuurtBomen wijken voor vennetjes en poelen

18 februari 2009 08:00

OOSTVAARDERSBUURT - In de Oostvaardersbuurt is donderdag grote commotie ontstaan toen werklieden van Staatsbosbeheer plotseling begonnen met het kappen van twintig meter hoge bomen langs de Hanzeweg. Het werk werd stilgelegd toen bleek dat de gemeente vergeten was te bewoners te informeren over de werkzaamheden.


"Het is volkomen begrijpelijk dat de bewoners zo geëmotioneerd zijn", zegt boswachter Herman Hake. "Er is iets gruwelijk misgegaan in de communicatie. Zowel Staatsbosbeheer als de gemeente dachten van elkaar dat ze een informatiebrief gestuurd hadden. Dat bleek niet zo te zijn. Dan zien die bewoners ineens dat er bomen gekapt worden. De boosheid is begrijpelijk."
De emoties liepen zo hoog op bij de omwonenden dat Staatsbosbeheer het werk donderdagmiddag heeft stilgelegd. Vrijdagmiddag belegden gemeente en Staatsbosbeheer op de bewuste plek een informatiebijeenkomst. "Het inrichtingsplan voor dit gebied is al enkele jaren geleden vastgesteld", legt Hake uit. "Er komt een zogenoemde 'groene loper' die begint bij station Oostvaarders en die overgaat in de Oostvaardersplassen. Het laatste stukje, tussen de Hanzeweg en de Buitenring, wordt een overgangsgebied vol vennetjes en poelen. Het wordt echt prachtig."
De meeste bewoners kunnen best leven met de toekomstige situatie, maar zijn nu nog te boos om daar ook enthousiast over te zijn. "Ik heb staan huilen voor mijn raam", zegt een bewoonster. "Die populieren zijn zeker twintig meter hoog. Eén voor één vielen ze tegen de vlakte. Het is een complete kaalslag."
Boswachter Herman Hake zit duidelijk met de kwestie in zijn maag. "We hadden in een brief willen uitleggen wat er ging gebeuren. En dat die populieren toch gekapt hadden moeten worden. Dat zijn geen duurzame bomen. Die vallen straks vanzelf een keer om. We willen daar mooiere bomen voor terugplanten, zoals eiken en esdoorns."
De bewoners kregen dat afgelopen vrijdag ook te horen. "Het wordt inderdaad wel mooi", geeft een man toe. "Maar de boswachter heeft tijdens de bijeenkomst ook toegegeven dat de werkleden wel erg rigoureus te werk zijn gegaan. Er zijn per ongeluk ook duurzame bomen gekapt. De mensen hier zijn daar erg boos over, hoe mooi de plannen er ook uitzien. We woonden hier echt aan de rand van een bos. Daar is nu weinig meer van over."
Een andere bewoner vindt dat de gemeente en Staatsbosbeheer nu ook hun verantwoording moeten pakken: "Zij hebben grote fouten gemaakt op het gebied van informatie, maar er zijn dus ook al tevéél bomen gekapt. Dat kan niet meer teruggedraaid worden. Maar laten ze dan niet van die kleine sprietjes terugplanten, zoals de bedoeling is, maar al flink wat grotere bomen. Dat hebben de bewoners na alle commotie wel verdiend!"
De werkzaamheden liggen voorlopig stil. Deze week worden de omwonenden alsnog per brief geinformeerd. Ook komt later deze maand de site www.almere.nl/groeneloper online met telkens de meest actuele informatie. De resterende kap moet vóór 15 maart voltooid zijn, want dan begint het broedseizoen en is bomenkap verboden.