Compleet nieuwe Nissan Qashqai

09 maart 2021 00:00

Door Rob van Ginneken

ALMERE - De Nissan Qashqai heeft veel vrienden. Ook in ons land is hij al vele jaren een bestseller. De nieuwe generatie wil dat succes naadloos voortzetten.

Zijn naam was wennen, maar de auto zelf sloeg als een bom in. Veertien jaar geleden keek Europa op van zijn SUV concept en inmiddels hebben alle merken hebben zoiets in huis. Onder het motto 'Never change a winning team' werd de derde generatie Qashqai veel moderner, maar blijft met die prominente 'V-vorm' op zijn snuit zeer herkenbaar. Van binnen nemen het interieur en dashboard een enorme sprong vooruit. Groot aanraakscherm, digitaal instrumentarium en in 'rijkere' versies bijvoorbeeld ook voorruitprojectie.

De Qashqai hield ongeveer hetzelfde formaat, maar heeft wél een langere wielbasis en is een paar centimeter breder. Dat is goed te merken aan zijn verbeterde ruimte. En de forse bagageruimte van een halve kuub. Toch is de Qashqai meer dan een 'mooi gezicht', want hij is de eerste Europese Nissan op het zogenaamde CMF-C 'alliantie-platform'. Partners Renault en Mitsubishi gaan die basis ook gebruiken.

Zaak van gewicht

De ontwikkelaars werken naar een toekomst met meer accutechniek. Extra gewicht dus. Daarom wordt de auto zelf waar mogelijk afgeslankt. Het koetswerk is echt een technisch huzarenstukje, met extreem sterk (lichter) staal en veel aluminium- en composiet plaatwerk. Samen goed voor 60 kilo winst.

Ook onder de motorkap is flink gesleuteld. Het start met 1,3-liter DIG-Turbomotoren met mild-hybride 'hulpaandrijving'. Een elektrisch duwtje bij het optrekken. Een volledig elektrische Qashqai komt er niet. Ze zien hun zogenaamde e-Power als serieus alternatief. Extreem slimme techniek.

Bij de e-Power versie (190 pk en 330 Nm) worden de wielen altijd aangedreven door een gespierde elektrische motor. Er is geen enorme accu aan boord. Hij wekt zijn energie op met een 1,5-litermotor die als 'generator' werkt. Bijzonder efficiënt, claimt Nissan. Dat zou best een kunnen, want de e-Power is een vondst. Onder andere met variabele compressie. Zelden eerder vertoond!

Deze zomer staan ze in de showroom en worden alle prijzen bekend.

De Nissan Qashqai (Foto: aangeleverd)

Gerelateerd

Almeerse  Banen
HV Almere