Contactmiddag Nederlandse Coeliakie Vereniging

02 november 2011 06:00

STAD CENTRUM - De week chronisch zieken - 5 tot en met 12 november - is een landelijk initiatief om meer bekendheid te geven aan de positie van chronisch zieken. Ook in Almere wordt dit initiatief ondersteund. De Nederlandse Coeliakie Vereniging organiseert dinsdag 8 november in samenwerking met de polikliniek Maag-Darm-Lever (MDL) voor de derde keer een contactmiddag voor mensen met Coeliakie en hun familieleden.


Coeliakie is de meest onbekende volksziekte van Nederland. Geïnteresseerden zijn welkom om langs te komen en met andere leden van de Coeliakie Vereniging ervaringen en tips uit te wisselen. De contactmiddag heeft plaats van 14.00 tot 16.00 uur in Mijninfopunt (centrale hal) van het Flevoziekenhuis te Almere. De bijeenkomst is gratis, aanmelden is gewenst. Tijdens de bijeenkomst is een MDL-arts beschikbaar voor eventuele vragen van de aanwezigen. Geïnteresseerden kunnen een persoonlijk één-op-één gesprek met een ervaringsdeskundige hebben. Daarnaast zijn folders, informatieboekjes en kookboeken aanwezig voor inzage of aanschaf. Aanmelden kan bij Irene Loep, liefst per email: ut.voorlichting@glutenvrij.nl of telefonisch: 036 – 536 4278. De koffie en thee staan klaar.

Coeliakie

Iemand die Coeliakie (spreek uit: seu-lia-kíe) heeft, kan niet tegen gluten. Gluten is een eiwit dat voorkomt in onder andere tarwe, rogge, gerst en in de meeste haver. Het zit ook in producten die van deze granen zijn gemaakt, zoals brood, pasta, koek en taart. Gluten wordt ook vaak in producten als bindmiddel gebruikt, denk aan: sauzen, snoep, ijs en bier. Mensen met Coeliakie hebben dit levenslang, omdat hun darmslijmvlies beschadigd is. Coeliakie is een auto-immuunziekte. In de provincie Flevoland hebben circa 3.200 mensen Coeliakie, waarvan slechts 500 mensen het zelf weten. Kijk voor meer informatie: www.deglutentest.nl.