Corona drijft wig tussen bewoners De Metronoom

30 maart 2021 09:00

Door Marcel Beijer

MUZIEKWIJK – Handhaving van de coronaregels drijft een wig tussen bewoners van flatgebouw De Metronoom aan de Mozartweg in de Muziekwijk, waar 55-plussers wonen. Een collectieve ruimte in het pand met 37 appartementen wordt door een kleine groep bewoners gebruikt als horecagelegenheid.

Woningbouwvereniging Ymere had de collectieve ruimte aanvankelijk gesloten in verband met de coronaregels, maar besloot half december de deuren weer te openen. "Een klein groepje bewoners van acht á twaalf personen maakt daar nu gebruik van, tot ontzetting van een grote groep bewoners", zegt Wilco van der Heijden die ook in het complex woont. "In feite gaat het hier om het openhouden van een horecavoorziening die onder het mom van eenzaamheidsbestrijding nu wordt gebruikt door een klein groepje bewoners dat de regels toch al niet zo nauw neemt en het eigenlijk 'burgertje pesten' vinden." Volgens Van der Heijden is de collectieve ruimte feitelijk een horecavoorziening. "De gebruikte versnaperingen zijn niet gratis. Er wordt hier niet alleen koffiegedronken, maar ook gegeten, geborreld en hapjes klaar gemaakt."

Kwaad bloed

Dit zet veel kwaad bloed onder de overige bewoners, zegt Van der Heijden, zeker omdat de groep bewoners ook kinderen, kleinkinderen en vrienden toelaat. "Met de feestdagen heeft een grote groep mensen in de ruimte gegeten terwijl de meeste ouderen, waaronder ikzelf, tandenknarsend toekeken en zelf onze eigen kinderen en kleinkinderen niet mochten zien."

Van der Heijden probeerde verhaal te halen bij de politie, gemeente, de huurdersvereniging. "Die bevestigen dat de bijeenkomsten niet conform de coronaregels zijn, maar het ontbreekt hen aan mogelijkheden om te handhaven. Het lijkt me toch ook dat Ymere in deze een zorgplicht heeft. Als dit mag, dan kunnen de restaurants en de cafés ook weer open."

Ymere

Verhuurder Ymere spreekt in een reactie van een 'duivels dilemma', maar moet machteloos toezien. Tijdens de eerste lockdown sloot de organisatie de collectieve ruimte af, maar dat bleek juridisch niet houdbaar. "We hebben overleg gevoerd met de gemeente, de politie, het RIVM, maar we kunnen niets doen."

Verlenging woonkamer

De bewoners betalen in hun huurprijs een opslag voor de collectieve ruimte. Juridisch wordt dat gezien als een verlenging van de woonkamer, dus privéruimte. "We kunnen ook niet bij andere huurders achter de voordeur kijken of ze zich wel aan de regels houden", aldus de woordvoerder. "We kunnen alleen een beroep doen op het gezond verstand van de bewoners om de RIVM-regels na te leven. De kwestie zorgt momenteel voor spanningen. We hebben een bemiddelingspoging gedaan, maar ze moeten er onderling uitkomen. Want als de coronacrisis voorbij is moeten ze toch ook samen verder."

Politie

Een woordvoerder van de politie bevestigt het dilemma. "Het gaat hier inderdaad om een privé-situatie. Daar zijn we heel terughoudend in. Zodra er overlast ervaren wordt, kunnen we als politie wel iets ondernemen. En zodra er teveel mensen bij elkaar zitten, is er al sprake van overlast. Belangrijk is dat er dan op het moment zelf aangifte wordt gedaan, zodat agenten het zelf kunnen constateren."