'Coronabeleid is voor scholen ingewikkeld'

01 december 2020 10:00

Door Robert Mienstra

ALMERE – Het aantal coronabesmettingen op Almeerse scholen neemt toe. "Veel scholen hebben op dit moment te maken met uitbraken. Almere volgt daarbij het landelijk beeld. Dat daarbij het coronabeleid voor scholen ingewikkeld lijkt, snap ik wel", zegt Hendrik van der Veen, arts infectieziekte- bestrijding GGD Flevoland.

"Je hebt aan de ene kant het beleid dat scholen zelf hanteren en je hebt de adviezen van het RIVM en de overheid. De GGD volg de richtlijnen van het RIVM en dat communiceren we naar de scholen. Soms geven we daar uitleg over want de aangedragen regels zijn niet altijd ondubbelzinnig te interpreteren", zegt Van der Veen.

Besluit

Als er meerdere leerlingen positief zijn, kan dat onrust op school veroorzaken bij ouders en onderwijspersoneel. "Soms kan het dan nodig zijn om een hele klas naar huis te sturen, zodat de rust weer terugkeert, maar zelden is dat nodig. Klasgenoten hoeven in principe niet in quarantaine na contact, mits ze klachtenvrij zijn", zegt Van der Veen. "De GGD legt de richtlijnen uit, maar besluit niet dat een hele klas in quarantaine moet. Wij adviseren en de school neemt de beslissing. De scholen schrijven zelf de brieven aan de ouders."

Leraren

"De aanvragende arts en de laboratoria hebben de wettelijke meldingsplicht naar de GGD van alle positieve testuitslagen. Wij voeren daarna bron- en contactonderzoek uit. We bellen dan naar de leerling en brengen de nauwe en niet-nauwe contacten in beeld", legt Van der Veen uit. "De leerling of ouders informeren zelf de school bij een positieve testuitslag. De GGD neemt na toestemming soms ook zelf contact op met een school. Leraren hoeven niet in quarantaine als ze zich aan de 1.5 meter maatregel hebben kunnen houden. Alleen als een leraar langer dan 15 minuten op een afstand korter dan 1.5 meter bij een positief geteste leerling heeft verbleven, dan moet een leraar in quarantaine. Maar het staat de school wel vrij om de docent naar huis te sturen als er een positief geteste leerling in de klas zat."

Ouders

Het komt voor dat ouders hun positief geteste kind toch naar school sturen. "Dat kan echt niet", vindt Van der Veen. "Dit draagt bij aan het in stand houden van deze pandemie. Wij zijn duidelijk: houd je kind minstens zeven dagen thuis en laat het pas naar school gaan als het daarna 24 uur klachtenvrij is. Verder is het zo dat als een kind van 13 jaar of ouder met klachten getest wordt, dat het in afwachting van de uitslag ook thuis moet blijven.

Beleid

De ene school is wat voorzichtiger met beleid dan de andere school. "De keus om hele klassen naar huis te sturen is zelden het advies van de GGD. Dat kan de eigen keuze zijn van de school", zegt Van der Veen. "Als een leerling van bijvoorbeeld 16 jaar positief wordt getest, dan hoeven klasgenoten niet in quarantaine. Die klasgenoten kunnen naar school. De positief geteste leerling moet minstens zeven dagen thuisblijven en mag pas naar school als er 24 uur geen klachten zijn geweest. Dan zijn ze genezen."

Rondom de positief geteste leerling wordt bron- en contactonderzoek gedaan. "Medeleerlingen zijn vaak nauwe contacten, maar voor middelbare scholieren gelden andere adviezen dan voor volwassenen. Medeleerlingen hoeven niet in quarantaine zolang ze zelf geen klachten hebben, maar ze moeten wel hun gezondheid goed in de gaten houden."

Sociaal

Van der Veen benadrukt dat corona een 'sociaal' virus is. "Je kan het alleen maar krijgen van iemand anders. Er is per definitie sociaal contact nodig voor besmetting. Als dat er niet is, dan is er ook geen overdracht."

GGD-arts Hendrik van der Veen: "Het kan echt niet dat ouders hun positief geteste kind naar school sturen."(Foto: Almere DEZE WEEK)