Coronacrisis raakt ook Almeerse nierpatiënt

23 april 2020 00:00

Door Petra Onderwater

ALMERE – De coronacrisis raakt ons allemaal en heeft ook grote gevolgen voor de medische zorg die niet met corona te maken heeft. Dat ervaart de 28-jarige Vera van Elsacker aan den lijve. Zij zou op 7 april een niertransplantatie ondergaan, maar die is tot nader order uitgesteld. "Die mededeling hakte er wel in", vertelt de Almeerse.

Planbare operaties zijn voorlopig uitgesteld vanwege de vele coronapatiënten die in de ziekenhuizen opgenomen moeten kunnen worden. "De ic-bedden moeten nu natuurlijk vrij blijven. Bovendien is er het risico dat ik zelf corona kan oplopen. Met een net getransplanteerde nier zou dat veel te riskant zijn", beseft Vera. "Ik zit sowieso in een risicogroep, dus ik vermijd elk contact. Ik ga nergens heen en er komt hier niemand binnen. Dat is best eenzaam. Het lastige is ook dat je geen idee hebt hoe lang dit gaat duren. Voor mijn gevoel staat mijn leven nu op pauze."

'Pech op pech'

Vera kreeg te horen dat ze rekening moet houden met vijf à zes maanden uitstel. "Het is behoorlijk ingrijpend allemaal. Afgelopen november kreeg ik te horen dat ik een ernstige nierziekte heb en dat de enige oplossing een transplantatie is. Het goede nieuws was vervolgens dat mijn vader een nier kan doneren en dat ik al snel terecht kon voor de operatie. Maar toen kwam corona. Pech op pech", aldus Vera, die ondanks alles positief probeert te blijven.

Het alternatief is voorlopig thuis dialyseren. "Ik heb gekozen voor buikdialyse's nachts en dat doe ik nu sinds twee weken. Het is nog erg wennen, ik slaap slecht. Ik heb wel het idee dat het door de dialyse iets beter met me gaat."

Actie voor Nierstichting

Sinds ze weet dat ze ernstig ziek is, zit Vera noodgedwongen thuis. "Terwijl ik van nature een heel actief en sportief persoon ben en altijd bezig was met mijn werk. Mijn energieniveau is nu heel laag, mijn bloeddruk hoog en ik heb veel hoofdpijn", vertelt de Almeerse, die verloskundige is bij praktijk De Eerste Stap. Om thuis toch iets om handen te hebben, besloot zij samen met haar collega's een campagne op te zetten om de Nierstichting te steunen. Daarover publiceerde Almere DEZE WEEK eerder.

"De actie heeft 2865 euro opgebracht. Het streefbedrag van 2500 euro hebben wij dus ruimschoots gehaald en daarvoor zijn we alle gulle gevers natuurlijk heel dankbaar", benadrukt Vera. Doneren is overigens nog steeds mogelijk viahttps://actie.nierstichting.nl/actie/onno-vera. "Wij willen zoveel mogelijk geld inzamelen om het leven met een nierziekte te verbeteren, meer onderzoek mogelijk te maken en meer orgaandonoren te werven. Ik vind het fijn dat ik zo iets kan betekenen voor iedereen die in hetzelfde schuitje zit als ik."

Meer bekendheid

Tegelijkertijd hoopt zij ook meer bekendheid te kunnen geven aan nierfalen en het werk van de Nierstichting. "Via ons cliëntenbestand, maar ook via mijn vader die onderwijzer is op verschillende basisscholen in Almere. Hij had de kinderen en hun ouders al uitgelegd dat hijj een tijdje afwezig zou zijn, omdat hij mij zijn nier zou afstaan. Daarbij heeft hij ook de nodige uitleg gegeven over wat het inhoudt om een nierziekte te hebben en een niertransplantatie te ondergaan. Inmiddels is de situatie ook op de scholen natuurlijk compleet anders vanwege de coronacrisis. Het is een ingrijpende pe­riode voor velen."

Vera met haar vader, die zijn nier aan haar afstaat wanneer transplantatie weer mogelijk is.

(Foto: aangeleverd)