Criminaliteit keihard aanpakken, maar wie gaat dat doen?

23 oktober 2020 09:30

Door Marcel Beijer

ALMERE – Het initiatiefvoorstel van de VVD om de georganiseerde misdaad in Almere keihard aan te pakken krijgt massale steun van de gemeenteraad. Criminelen moeten worden opgespoord en opgepakt. De vraag is: wie gaat dat doen? "Het Almeerse politiekorps is onder de maat sedert 2013", zegt burgemeester Franc Weerwind.

Dat bleek donderdagavond tijdens de bespreking van het VVD-voorstel tijdens de Politieke Markt. Weerwind beaamde de opmerking in het voorstel dat veel criminaliteit plaatsvindt op bedrijventerreinen en dan vooral bij bedrijven die opslagboxen verhuren en zelf geen idee hebben wat zich in die boxen bevindt, of die auto's verhuren. Criminelen maken daar graag gebruik van. De VVD wil dat binnen twee jaar al die bedrijven worden gecontroleerd. Weerwind zou dat maar al te graag doen. "Maar is het qua mankracht onmogelijk om dat binnen twee jaar te doen. Op negentig locaties kan je opslagboxen huren, er zijn 345 autobedrijven en 42 locaties voor autoverhuur. Dat is qua mankracht onmogelijk om in twee jaar te bezoeken. Het is een hele operatie. Ik moet daar namelijk niet alleen ambtenaren voor vrijmaken, het moet ook in samenspraak gaan met het Openbaar Ministerie, de Belastingdienst en de politie."

Velsen

Bovendien, zo stelde de burgemeester, schiet je niets op met een eenmalige controle. Weerwind voelt meer voor een informatiegestuurde aanpak, waarmee hij in zijn tijd in Velsen succesvol het Havengebied 'schoonmaakte'. "Het afgelopen jaar hebben we op drie locaties invallen gedaan, twee weken geleden nog bij een bedrijf op De Vaart waar goederen lagen om harddrugs te produceren. Dat bedrijf gaat voor lange tijd op slot."

Meld Misdaad Anoniem

Juist die informatiegestuurde aanpak vraagt om bruikbare tips. Vrijwel alle raadsleden waren verbaasd dat Almere niet is aangesloten bij de Meld Misdaad Anoniem (MMA), waar mensen volstrekt anoniem melding kunnen doen van verdachte praktijken. Weerwind nuanceerde die stelling, maar was daar zelf ook verbaasd over. "We krijgen jaarlijks over de honderd meldingen via MMA waar we ook mee aan de slag gaan. Maar we waren inderdaad niet aangesloten als lid. Ik heb inmiddels opdracht gegeven om Almere daarbij aan te sluiten."

Aanpassen

Er was louter lof voor het voorstel van de VVD. Initiatiefnemer Ulysse Ellian gaat, na de uitleg van de burgemeester, de eis om de bedrijventerreinen in twee jaar te bezoeken vallen: ze moeten nog steeds bezocht worden, maar de tijdsdruk gaat er vanaf. Weerwind stelde nogmaals dat de politieke partijen die ook in de Tweede Kamer vertegenwoordigd zijn hun partijgenoten moeten aansporen om het politiekorps in Almere op sterkte te brengen. "Sedert 2013 is het politiekorps onder de maat, terwijl de stad is gegroeid. Ik hamer daarop in Den Haag, het is belangrijk dat dat signaal goed aankomt."

Steekpartijen

Het hoge aantal steekpartijen bij jongeren was een ander zorgpunt. In het VVD-voorstel wordt - naast pittige straffen - ook gepleit voor preventieve aanpak op scholen. Momenteel worden via Vitree jaarlijks programma's gegeven aan 450 leerlingen. Ellian vond dat aantal veel te laag. "Laat ex-criminelen aan de jeugd uitleggen dat luxe en geld aantrekkelijk lijken, maar dat je je toekomst vergooit en dat het ook echt geen pretje is in de gevangenis." Weerwind erkende dat: "We zitten er bovenop. Er is extra geld gevonden om de betrokkenen van die steekpartijen te begeleiden om herhaling te voorkomen. Maar ik ben het met u eens: preventie kan veel ellende voorkomen."

Het Almeerse politiekorps is al sinds 2013 onder de maat. (Foto: Fred Rotgans)