Criteria opname Wall Of Fame aangescherpt

30 april 2020 00:00

POORT – Het college wil de criteria waarop sporters in de Wall of Fame worden opgenomen aanscherpen. Het afgelopen jaar onstond discussie omdat bekende sporters, zoals zwemster Enith Brigitha die Olympisch brons won vergeten waren.

The Wall of Fame staat naast het Topsportcentrum in Poort en is bedoeld om Almeerders te eren die op internationaal niveau een unieke sportprestatie hebben neergezet. Na de onthulling ontstond direct discussie, vooral omdat Enith Brigitha niet was opgenomen. De gemeente verdedigde die blunder destijds met de merkwaardige opmerking dat de legendarische zwemster niet vergeten was, maar haar 'niet in het vizier' had.

Nieuwe criteria

Om dergelijke ongemakkelijke discussies in de toekomst te voorkomen, wil het college de criteria voor opname in de eregallerij aanscherpen. Zo moet de sporter tijdens de behaalde prestatie in Almere woonachtig zijn. Is de sporter pas later in de stad komen wonen dan is er een plek in de Wall of Fame als ze zich al meer dan de helft van hun leven Almeerder mogen noemen, of na minimaal twintig jaar. Ook sporters die in Almere zijn geboren, maar de stad hebben verlaten komen nog in aanmerking voor een plekje. Ze moeten dan wel meer dan de helft van hun leven hier gewoond hebben.

Prestaties

Een plek in de eregallerij is weggelegd voor sporters die een buitengewone prestatie hebben geleverd op internationaal seniorenniveau. Een nieuw ingestelde commissie kijkt daarbij ook naar het belang van de prestatie en hoe prominent de sport is binnen de sportwereld. Daarnaast moet het sporten betreffen die door NOC*NSF erkend zijn als topsport of wedstrijdsport. Is dat niet het geval, dan bepaalt de commissie of opname gerechtvaardigd is. Daarnaast moeten de sporters van onbesproken gedrag zijn. Alle Almeerders kunnen een sport op grond van deze criteria nomineren.

Vol

De vorig jaar geopende Wall of Fame is al snel vol geraakt. De gemeente verwacht dat er jaarlijks twee sporters zullen worden toegevoegd. Om te zorgen voor voldoende ruimte worden de veertig bestaande plekken uitgebreid met nog eens twaalf plekken. De winnaars van de jaarljkse sportverkiezingen worden verwijderd. Dit zorgt nog eens voor zeven extra plaatsen. Samen met de vrijgekomen plek van triatleet Gregor Stam (die uit protest zijn plek afstond) is er dus ruimte voor twintig nieuwe sporthelden

Na de opening van de Wall of Fame ontstonden direct ongemakkelijke discussies. (Archieffoto: Fred Rotgans)