Culturele instellingen vanaf 5 juni weer open

29 mei 2021 08:30

ALMERE - Vanaf zaterdag 5 juni kan iedereen weer live genieten van een tentoonstelling, theatervoorstelling, concert of film. Met het zetten van stap 3 in het openingsplan van de Coronamaatregelen kunnen culturele instellingen hun deuren weer gedeeltelijk openen voor het publiek. Ook restaurants en cafés, binnenruimtes van attractieparken, sauna's en welnesscentra mogen onder voorwaarden weer gasten verwelkomen.

Blijdschap bij de Almeerse culturele instellingen. "Het moment waar we zo lang naar uit hebben gekeken: we mogen weer open", jubelt Kunstlinie op haar sociale media kanalen. De theaterzalen kunnen onder voorwaarden weer open en de nieuwe tentoonstelling 'thuis' kan eindelijk worden bezocht. Ook Kinepolis kan na maanden weer films vertonen. "Eindelijk, wat hebben we hiernaar uitgekeken", reageert de Almeerse bioscoop, die de ticketverkoop meteen weer open heeft gezet.

Aantal bezoekers

Voor doorstroomlocaties zoals musea en monumenten geldt dat er 1 bezoeker per 10 vierkante meter naar binnen mag. Culturele instellingen zoals theaters, bioscopen en concertzalen mogen open voor maximaal 50 bezoekers per ruimte. Voor zalen met meer dan 1000 plaatsen geldt geen maximum van 50 bezoekers. Deze zalen mogen maximaal 250 bezoekers per ruimte ontvangen. Daarnaast zijn met de inzet van toegangstesten ruimere bezoekersaantallen mogelijk.

Voorwaarden

Belangrijke voorwaarde is dat in theaterzalen, concertzalen en bioscopen het publiek een vaste plaats heeft. Verder gelden als voorwaarden verplichte reservering voor maximaal 4 personen met uitzondering van kinderen tot en met 12 jaar en personen die op hetzelfde adres wonen. Daarnaast geldt registratie en een gezondheidscheck vooraf, mondkapjes tijdens het lopen en werken met gecontroleerde in- en uitstroom. Ook de horeca in doorstroomlocaties en theaters is dan weer open volgens de geldende regels.

Kunst- en cultuurbeoefening

Vanaf 5 juni zijn groepslessen en repetities weer toegestaan met een maximale groepsgrootte van 50 personen per binnenruimte.

Financiële steun

De coronacrisis heeft grote gevolgen voor instellingen, kunstenaars, artiesten, makers en werkenden in het culturele en creatieve veld. Net als bij de sluiting stelt ook de heropening de gehele culturele en creatieve sector voor enorme uitdagingen. Deze week heeft het kabinet daarom besloten de steunmaatregelen voor de culturele en creatieve sector, in aanvulling op de generieke regelingen, met 3 maanden te verlengen met een totaalbedrag van € 147,25 miljoen. In het derde kwartaal is voor directe steun aan culturele en creatieve zelfstandigen € 25 miljoen beschikbaar en voor BIS- en erfgoedwetinstellingen € 45 miljoen. Voor de lokale culturele infrastructuur is € 51,5 miljoen beschikbaar.

Horeca

Eet- en drinkgelegenheden mogen weer open tussen 06.00 uur en 22.00 uur. Een vaste zitplek aan een tafel is verplicht, zitten aan de bar is niet toegestaan. Aan een tafel mogen maximaal 4 mensen zitten. Zij houden 1,5 meter afstand. Dit geldt niet voor kinderen tot en met 12 jaar of mensen uit hetzelfde huishouden. Er mogen maximaal 50 personen per ruimte zijn, exclusief personeel. Dit geldt ook voor terrassen. In restaurants en eetcafés geldt voor het diner een maximum van 2 shifts per avond per tafel. Zelfbediening is niet toegestaan. Entertainment zoals liveoptredens of videoschermen voor sportwedstrijden, is ook niet toegestaan. Een reservering, gezondheidscheck en vaste zitplaats zijn verplicht.

Recreatie

De binnenruimtes van attractie-, natuur- en dierenparken mogen ook open. Zoals reptielenverblijven of overdekte attracties. Ook casino's, sauna's en wellnesscentra mogen open. Kijk voor alle informatie over de coronamaatregelen en de versoeplingen op www.rijksoverheid.nl.

Ook Kunstlinie kan weer bezoekers ontvangen. (Foto: Almere DEZE WEEK)