'Cultuursector keihard geraakt, steun is hard nodig'

04 mei 2020 00:00

Door Petra Onderwater

ALMERE – De gemeente en het Cultuurfonds Almere inventariseren samen welke maatregelen nodig zijn om de cultuursector te ondersteunen tijdens de coronacrisis. "Op basis van deze inventarisatie kunnen we onder andere een aanvraag indienen voor ondersteuning vanuit het Rijk," vertelt wethouder Hilde van Garderen. "Daarnaast heeft het Cultuurfonds per direct budget beschikbaar gesteld voor culturele initiatieven die een direct gevolg zijn van of reageren op de coronacrisis."

De wethouder van cultuur benadrukt dat de gemeente en het Cultuurfonds er alles aan doen om de Almeerse cultuurmakers te ondersteunen waar mogelijk. "Deze sector is keihard geraakt nu alle voorstellingen en evenementen zijn geannuleerd en de theaters en concertzalen dicht zijn. Gelukkig blijkt uit de inventarisatie dat in Almere nog geen culturele instellingen en gezelschappen zijn omgevallen, maar ik maak me grote zorgen over de langere termijn", zegt Van Garderen.

"Denk aan organisaties die afhankelijk zijn van kaartverkoop, freelancers op het gebied van kunst en cultuur die tussen wal en schip vallen, maar ook bijvoorbeeld aan de leden van een koor als Poldertranen, voor wie hun wekelijkse samenkomst nu wegvalt. Zóveel mensen worden hierdoor geraakt."

Heel lastig

Inmiddels is ook duidelijk dat de huidige situatie wel wat langer gaat duren. "Wij denken als overheid mee over hoe het straks allemaal moet in die anderhalve meter maatschappij, maar dat wordt binnen de culturele sector heel lastig.

Voor een theater als KAF is het bijvoorbeeld best mogelijk om de zaal hierop aan te passen, maar als er dan nog maar 100 mensen in kunnen in plaats van 600, krijg je het financieel natuurlijk nooit dekkend."

Input

De gemeente en het Cultuurfonds Almere zijn sinds het begin van de crisis bezig met het inventariseren van de gevolgen voor de Almeerse cultuursector. "We hebben veel input gekregen vanuit de makers en dit helpt ons om inzichtelijk te krijgen wat de gevolgen stadsbreed zijn en hoe we de sector het best kunnen ondersteunen. We trekken daar als gemeente samen met het Rijk, de Metropool Regio Amsterdam, de stedelijke regio Almere/Flevoland en het Cultuurfonds in op. Bij de minister benadrukken we ook dat de culturele infrastructuur in Almere en Flevoland kwetsbaar is, omdat we hier gewoonweg nog niet zoveel hebben."

Creatieve oplossingen

Aanvullend op de bestaande financiële mogelijkheden, en de eerder afgekondigde coulancemaatregelen van de gemeente en het Cultuurfonds, worden nu dus ook financiële middelen beschikbaar gemaakt via een versnelde procedure. "Er vallen op het moment harde klappen door de coronacrisis, maar er worden ook veel creatieve oplossingen bedacht", zegt cultuurmakelaar Jan-Melle Liscaljet. "Dit budget vanuit Cultuurfonds is bedoeld om juist nu culturele initiatieven te steunen en ontwikkeling van andere presentatievormen, nieuwe samenwerkingen of alternatieve verdienmodellen te stimuleren."

Online en offline activiteiten

Te denken valt aan het creëren van digitale producties of vlogs en podcasts over cultuur. "Maar ook juist offline activiteiten die bijdragen aan verbinding in de samenleving", vult Van Garderen aan. "Met name voor ouderen kunnen online activiteiten lastig zijn. Laten we vooral ook bekijken wat offline op gepaste afstand mogelijk is."

Cultuurfonds Almere gaat graag in gesprek met professionele en amateur cultuurmakers, die een plan hebben waar zij hulp bij kunnen gebruiken. Liscaljet: "Naast financiering denken we ook graag mee over de uitvoering van projecten en verbindingen met andere initiatieven."

Aanmelden

Voor culturele projecten rondom de coronacrisis hanteert Cultuurfonds Almere een versnelde procedure en versoepelde voorwaarden. Projecten worden in plaats van binnen acht weken binnen twee weken behandeld. Er is een totaalbudget van 100.000 euro beschikbaar met een maximale bijdrage van 20.000 euro per project. Hierbij kan het Cultuurfonds maximaal 75% bijdragen. Het is daarnaast mogelijk om het toegezegde bedrag volledig als voorschot te ontvangen.

Een aanvraag voor een bijdrage kan tot woensdag 1 juli worden ingediend via info@cultuurfondsalmere.nl. Kijk voor meer informatie op www.cultuurfondsalmere.nl, of de sociale media kanalen van Cultuurfonds Almere.

Wethouder Hilde van Garderen bij een eerder optreden van koor Poldertranen. 'Ook zij missen nu hun wekelijkse samenkomsten'. (Archieffoto: aangeleverd)