Cultuurspoor Nieuwland geopendMuseum voor kunstenaars en buurtbewoners

03 september 2008 07:00

ALMERE - Met de opening van de expositie ‘Marilyn in Almere’ is woensdag 27 augustus in Muziekwijk ook het allernieuwste museum van Almere geopend. StatiONSmuseum/Cultuurspoor Nieuwland is een expositieruimte in de voormalige wachtruimte op NS-station Almere Muziekwijk.


NS Regio Randstad Noord, Almere 2018, ARC Architecten en ProRail hebben hiervoor de handen ineengeslagen. Binnen twee maanden tijd heeft initiatiefnemer ‘Almere 2018’, een groep enthousiaste Almeerders die pleiten voor Almere als culturele hoofdstad in 2018, het loket omgetoverd tot expositieruimte waar zowel kunstenaars als bewoners gebruik van kunnen maken.
Marcel Kolder van Almere 2018: “Met dit initiatief willen we cultuur naar de wijk brengen. Er komt hier op een druk moment zeker vijfduizend man gratis publiek langs. Mensen die uit de trein komen en langs het museum lopen.”
Het past bij het plan van de NS om op alle stations langs de Flevolijn vergelijkbare initiatieven te plaatsen. En het is de uitdaging van Almere 2018 om met Cultuurspoor Nieuwland elk station een eigen stads- en buurtspecifieke culturele functie te geven. “Dit is meer een dan een toevallige ontmoetingsplek, een station heeft hiermee veel meer waarde dan voorheen”, aldus Kolders.
Er staan vier tentoonstellingen per jaar gepland en tussendoor kan de buurt de expositieruimte overnemen voor eigen projecten. Zo zal er in december een aantal zorginstellingen exposeren waarna in januari een tentoonstelling van een kunstenaar op de planning staat. Kolder: “Het moet laagdrempelig zijn: tentoonstellingen van kunstenaars maar ook van buurtbewoners.”
Tussen augustus 2008 en september 2009 gebruikt Almere 2018 de ruimte voor onder andere exposities, workshops en culturele rondleidingen door de stad, vanuit het gebouw. Fotografe Mona Alikhah is de eerste exposant in het nieuwste museum van Almere.
Het museum is geopend van dinsdag tot en met vrijdag van 15.00 tot 19.00 uur.