Cursus Afasie en Theater

04 mei 2011 05:00

STAD CENTRUM – Dinsdag 10 mei is het de dag van de beroerte. Het Afasiecentrum Flevopolder, 't Gooi e.o. start vrijdag 20 mei met een negendaagse cursus voor mensen met afasie in kunstencentrum De Kunstlinie.


De cursus ‘Afasie en Theater’ die start op 20 mei in De Kunstlinie, wordt gegeven door Martin Mens en Jaap Oostra. Martin Mens is een theatermaker die vele succesvolle voorstellingen heeft gemaakt. Tien jaar geleden zong hij het lied 'Woordbreuk' over een man die de juiste woorden niet kon vinden. Op een morgen in september 2007 werd hij wakker en kon zelf niet meer praten. Zijn afasie heeft hem ervaringsdeskundige gemaakt. Doordat Martin zelf afasie heeft gekregen, heeft hij ervaren hoeveel toneel juist kan betekenen voor mensen met afasie.
Jaap Oostra past theater toe waar het nodig is. Hij heeft gewerkt met jongeren, in bedrijven, met ouderen en dementerenden. Als speler is hij verbonden aan terugspeeltheater. Samen met Martin wil hij graag toneel aanbieden voor mensen met afasie.
Martin Mens: “Toneelspelen is de kunst van communicatie. Deze training van afasiegroepen leert expressie-vaardigheden vergroten. Spelen met humor, klanken, mime en lichaamtaal. Je gebruikt je ogen, horen en voelen. In afasietheater hoef je niet te praten.”
Het afasietheater is elke vrijdag van 10.00 tot 12.30 uur. Een filmpje van het ‘afasietheater’ is te zien is via www.theatermakerij.nl.
Aanmelden kan door te bellen met Barbara Richmond- van Olffen via 06-25542575 of stuur een e-mail: afasiecentrum@logoflevo.nl.