Cynthia McLeod over de band Nederland-Suriname

19 november 2008 08:00

ALMERE - Het literair genootschap Eindig Laagland heeft donderdag de beroemde schrijfster Cynthia McLeod in Museum De Paviljoens ontvangen. Zij vertelde naar aanleiding van haar boeken over de historische band tussen Suriname en Nederland.


Cynthia McLeod is geboren in Paramaribo. Haar vader was de eerste president van Suriname. Ze studeerde Nederlands en werkte daarna als docent Nederlands. Met haar echtgenoot, ambassadeur van Suriname, en hun gezin woonde ze onder andere in Brussel waar ze als cultureel attaché op de ambassade werkte. Zij vertelde over de historische band tussen Nederland en Suriname, las voor uit haar nieuwste boek, signeerde en beantwoordde vragen. Haar laatste roman: ' …die revolutie niet begrepen...' gaat over de recente geschiedenis van Suriname. Dit boek heeft ertoe bijgedragen dat mensen over die periode zijn gaan praten.
Bij de onthulling van het Slavernijmonument in Amsterdam benadrukte Rogier van Boxtel dat dit alles aan haar te danken was. "Als jij niet was gaan schrijven, hadden we dit allemaal niet geweten."
In 1987 verscheen haar historische roman 'Hoe duur was de suiker?'. McLeod zei dat ze door haar leerlingen geïnspireerd is over de geschiedenis van Suriname te gaan schrijven. In 1993 verscheen haar studie: 'Elisabeth Samson, over een zwarte vrouw die in de achttiende eeuw een blanke man trouwde'. Na deze studie schreef ze het boek 'De vrije negerin Elisabeth'.