'D.I.K.' in kwartfinale Grote Prijs van Nederland

01 juli 2009 07:00

RANDSTAD - De Almeerse rapper D.I.K. (Die Ille Kil) doet 3 juli mee aan de Grote Prijs van Nederland in de categorie hiphop. Vrijdag wordt de kwartfinale gehouden in podium De Meester aan de Rentmeesterstraat 2 in Almere Stad.


Pas de laatste twee jaar doet de 32-jarige Ruel Carolina, rapper D.I.K., mee aan talentenjachten. Zo stuurde hij voor de Grote Prijs wat losse nummers in en werd als enige in Almere uitgenodigd voor de kwartfinale, die gehouden wordt in De Meester.
Een 'thuiswedstrijd' voor Ruel. "Mijn muziek is wat serieuzer dan veel andere rappers, met inhoud. Veel mensen 'brag&boosten', doen stoer. Ik schrijf over de dingen die ik meemaak, over mensen die ik verloren heb en over mijn kinderen bijvoorbeeld. Nummers schrijven is voor mij ook een soort theorie, een uitlaatklep."
Tot 2005 schreef Ruel voornamelijk in het Engels. Daarna werd het Nederlands. "In het begin vertaalde ik eerst nog letterlijk vanuit Engels naar het Nederlands. Nu schrijf ik direct in het Nederlands."
In een eerdere talentenjacht werd Ruel al gewaarschuwd voor 'hitpotentie'. "Dat was voor het nummer 'Wanted'. De jury zei dat ik moest uitkijken dat het geen hit wordt, want het is een heel 'catchy song'. Iedereen die avond deed mee, had ik echt niet verwacht."
De kans is groot dat D.I.K. op vrijdag 3 juli dat nummer laat horen. De rest houdt hij nog even geheim. "Ik wil niet dat mijn concurrenten weten wat ik ga doen. Daarom zet ik ook niets op internet: alles wat ik naar buiten breng moet goed zijn, ik wil niet dat anderen van me zeggen 'dat is slappe shit van D.I.K.'. Nee, alles moet helemaal af zijn."
Iedereen die D.I.K, de enige Almeerder van de avond, wil supporten, kan er vrijdag gratis bij zijn. Stuur hiervoor een e-mail naar dieillekil@live.nl. Om 20.00 uur gaat de zaal open, om 21.00 uur beginnen de optredens.
IN KADER:

De Grote Prijs van Nederland

De Grote Prijs van Nederland is 's lands grootste en langstlopende muziekcompetitie. De afgelopen jaren heeft de Grote Prijs van Nederland aan het begin gestaan van de carrière van veel talentvolle artiesten zoals Junkie XL, Pete Philly, Opgezwolle en Typhoon.
De jury heeft dertig hiphopacts geselecteerd die op diverse podia in het hele land zullen optreden met hun eigen nummers. Na afloop van alle kwartfinales beoordeelt de jury welke twaalf rappers doorgaan naar de halve finales in september. De finale van de Grote Prijs 2009 vindt plaats op zaterdag 12 december in Paradiso/Melkweg in Amsterdam.
Meer informatie: www.groteprijsvan.nl.