D66: 'Meer woningen, meer arbeidsplaatsen'

14 januari 2009 08:00

ALMERE - Meer daadkracht. Dat is wat Almere vooral nodig heeft, als het aan de gemeenteraadsfractie van D66 ligt. De nadruk zou dan moeten komen liggen op meer woningen bouwen en veel meer arbeidsplaatsen creëren.


De Almeerse partij vindt 'Praten goed, nadenken prima, maar er zullen uiteindelijk meer dingen gedáán moeten worden dan in het afgelopen jaar.' D66-raadslid Cocky Kuipers heeft zin in het nieuwe jaar: "Er komt weer van alles op ons af, van bouwplannen in Hout-Noord tot afspraken met het Rijk over de toekomstige groei van Almere. Stuk voor stuk boeiende onderwerpen, en belangrijk voor de stad." Toch ziet Kuipers de politieke ontwikkelingen zeker niet als dagelijkse kost: "Het gaat natuurlijk behoorlijk goed met Almere, we hebben met zijn allen niet heel veel te klagen. Maar we moeten keuzes durven maken, daadkracht tonen."

Daadkracht nodig

Met die daadkracht liep het in het afgelopen jaar nog wel eens mis, vindt het D66-raadslid. Als voorbeeld noemt Kuipers de woningbouw in Almere: "Ondanks alle toezeggingen van de wethouder loopt het aantal nieuwe woningen op dit moment echt ver achter bij wat al gebouwd had moeten zijn. We hebben niet alleen te weinig huizen voor nieuwkomers, maar ook te weinig huizen voor onze autonome groei. Onze kinderen, studenten, starters op de woningmarkt hebben meer dan grote moeite om aan een woning te komen."
Ook over de werkgelegenheid in Almere is D66 kritisch. "De wethouder heeft het steeds maar weer over de 100.000 arbeidsplaatsen die ze in de komende twintig jaar in de stad wil realiseren", zegt Kuipers. "Maar intussen laten de cijfers over de afgelopen twee jaar zien dat we de gemiddelde groei die daarvoor nodig is bij lange na niet halen. En dat was nog vóór de financiële crisis…" D66 drong afgelopen tijd steeds aan op extra capaciteit, extra handjes om meer bedrijven naar Almere te halen. "Maar dat vond het college van burgemeester en wethouders niet nodig. Ook hier geldt: genoeg gepraat, tijd om in actie te komen. Aanpakken dus!" Kuipers komt oorspronkelijk uit Rotterdam en beaamt lachend: "Ik geloof in wat daar altijd wordt gezegd: 'niet lullen, maar poetsen'…"
IN KADER

Wensenlijst van D66:

Extra woningen
Extra werkgelegenheid
Beter onderhoud van de bestaande stad
Kwalitatieve en innovatieve uitbreiding van het onderwijs
Betere bereikbaarheid van het stadshart